Pierwsza dekokcja - Dunkelweizen - kilka pytań.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    Pierwsza dekokcja - Dunkelweizen - kilka pytań.

    Witam,

    chciałem zabrać się za warzenie mojego pierwszego Dunkelweizena. Zestaw surowców zamówiłem z irlandzkiego sklepu. W instrukcji zalecane jest warzenie tego piwa na suchych drożdżach oraz z jedną przerwą w 67 stopniach (godzina). Po godzinie zalecane jest dodanie 6,6 litrów wody (80 stopni) i przetrzymanie zacieru przez 15 minut.

    W założonym przeze mnie poprzednim wątku na forum dotyczącym tego tematu, dwóch doświadczonych Kolegów poradziło mi zastosować zacieranie dekokcyjne. Zdecydowałem się je zastosować (po raz pierwszy). Jeden z Kolegów forumowiczów zalecał trzy przerwy podczas zacierania (bez dekokcji). Którą metodę radzicie?

    Chciałem poukładać sobie wszystko zanim zabiorę się za warzenie.
    Proszę o uwagi, rady i ewentualne poprawki. Bądź po prostu potwierdzenie, że wszystko dobrze zrozumiałem.

    1. Przerwa ferkulinowa - pół godziny w 44 stopniach.

    2. Godzinna przerwa w 67 stopniach albo po pół godziny w 62 i 72 stopniach.

    3. Filtracja (to opcja bez dekokcji?)

    Inna metoda:

    1. Pół godziny w 44 stopniach.

    2. 10 minut - w 52 stopniach.

    3. 62 stopnie - dekokcja. "Odbierasz 1/3 gęstego zacieru i trzymasz go w 72*C przez 15 min, potem doprowadzasz do wrzenia i gotujesz 15 min, po tym czasie dolewasz do reszty zacieru, podgrzewasz do 75-77*C i przelewasz do filtracji".

    I tuatj mam dwa pytania:

    a) naprawdę doprowadzamy tą 1/3 zacieru do wrzenia? W jakiej temperaturze przetrzymywać pozostałą część zacieru podczas gotowania tej 1/3 zacieru?

    b) kiedy już podgrzałem całość do 75/77 stopni to powinienem zacier jeszcze w tej temperaturze przetrzymać czy od razu przejść do filtracji?


    Tutaj link do mojego poprzedniego wpisu, który dotyczy moich zmagań z pierwszym Dunkelweizenem:

    Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.


    Z góry dziękuję za pomoc.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Może zerknij tu
    ps dekokcja to mit,zacieraj infuzyjnie. Zacznij od 44 podjedź do 67, później 78 i filtruj
    Last edited by anteks; 2015-03-14, 23:25.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      Czyli radzisz nie bawić się w dekokcję?

      W poprzednim moim wątku na forum radzono mi ją zastosować ze względu na to, że tak robi się w Niemczech Weizeny.

      Koledzy poradzili mi też dekokcję ponieważ ma ona zwiększac wydajność, wpływa na poziom estrów itp.

      Widzę, że są różne opinie na ten temat
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #4
        http://blog.homebrewing.pl/?p=433 Polecam przeczytać.

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #5
          Dzięki gobong - pomocny tekst.
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          Przetwarzanie...
          X