Witam i proszę o ocenę sytuacji:
28.02 Zadaliśmy brzeczkę na Pale Ale 12 Blg
Słód Pale Ale 3,2 kg
Słód Monachijski 0,6 kg
Słód Cara Light 0,2kg
Chmiel Progress - 40g
Chmiel Phoenix - 30g
Chmiel Amarillo -100g
Drożdże Mauribrew Ale 514
Niestety zrobiliśmy błąd i ze zmęczenia(warzenie po nocy) dodaliśmy drożdże w ponad 45 stopniach.
Następnego dnia z przerażeniem obserwowaliśmy kadź gdzie zupełnie nic się nie działo.
Dnia trzeciego i czwartego bulgotało aż milo i piana też się pojawiła więc wyszliśmy z założenia, że jednak nie zabiliśmy drożdży i może jednak coś z tego będzie.
Piątego już zupełna cisza ale daliśmy tydzień żeby spokojnie przefermentowało.
Po tygodniu pomiar balingometrem wskazał 6 BLG - troche wysoko więc odstawiliśmy na cichą na kolejny tydzień.
Po tygodniu cichej kolejny pomiar i ciągle jest 6 Blg.
Co teraz z tym piwem?
Gotować to na nowo i zadać nowe drożdże, butelkować, wylać? Dziękuje za wszelką pomoc.
28.02 Zadaliśmy brzeczkę na Pale Ale 12 Blg
Słód Pale Ale 3,2 kg
Słód Monachijski 0,6 kg
Słód Cara Light 0,2kg
Chmiel Progress - 40g
Chmiel Phoenix - 30g
Chmiel Amarillo -100g
Drożdże Mauribrew Ale 514
Niestety zrobiliśmy błąd i ze zmęczenia(warzenie po nocy) dodaliśmy drożdże w ponad 45 stopniach.
Następnego dnia z przerażeniem obserwowaliśmy kadź gdzie zupełnie nic się nie działo.
Dnia trzeciego i czwartego bulgotało aż milo i piana też się pojawiła więc wyszliśmy z założenia, że jednak nie zabiliśmy drożdży i może jednak coś z tego będzie.
Piątego już zupełna cisza ale daliśmy tydzień żeby spokojnie przefermentowało.
Po tygodniu pomiar balingometrem wskazał 6 BLG - troche wysoko więc odstawiliśmy na cichą na kolejny tydzień.
Po tygodniu cichej kolejny pomiar i ciągle jest 6 Blg.
Co teraz z tym piwem?
Gotować to na nowo i zadać nowe drożdże, butelkować, wylać? Dziękuje za wszelką pomoc.
Comment