Pierwszy stout- pomoc w skorygowaniu receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

    Pierwszy stout- pomoc w skorygowaniu receptury

    Jako że po mojej pierwszej warce zebrałem gęstwę Danstar Nottingham i zostało mi jeszcze po 40g Lubelskiego i Marynki, narodził się w mojej głowie pomysł, aby uwarzyć foreign extra stouta. Pomysł na zasyp mam taki:

    Słód Pale Ale 5kg Strzegom
    Słód Czekoladowy Ciemny - 0.250kg Strzegom
    Jęczmien Prażony - 0.250kg Strzegom
    Słód Karmelowy 150 - 0.250kg Strzegom
    Płatki Jęczmienne 0.4kg

    Wyliczyło mi 16 plato przy 22l
    Tworząc recepturę podpierałem się tym co znalazłem w internecie, ale będzie to dopiero moja druga warka, więc chciałem zapytać bardziej doświadczonych piwowarów czy coś dodać/odjąć, coś poprawić.

    Dodam że do dyspozycji mam tylko to co jest na stanie sklepu piwoszarnia.pl, bo zależy mi na odbiorze osobistym w Łodzi.
  • Zohan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 6

    #2
    Robiłem cos podobnego, tylko z dodatkiem płatków owsianych i laktozy. Zasyp mialem:

    - 4 kg pale ale

    - 0,75 kg karmelowy jasny

    - 0,5 kg pszeniczny

    - 0,5 kg płatków owsianych blyskawicznych

    Z ciemnych dodanych ba ostatnie 10 minut zacierania dodałem 0,25 kg czekoladowego 1200 i 0,35kg jęczmienia prażonego. Zacierałem 45 minut w 66 stopniach, 15 minut w 72 i mash out. Gdybym robił ponownie zacieralbym w niższej temp. gdyż piwo nisko odfermentowało. Chmielenie 25 g marynki na 60 minut i 25g lubelskiego na 20 minut. Piwko wyszło fajne, zasyp uważam za bardzo dobrze skomponowany. Czarny nieprzejrzysty kolor, bardzo dobra pienistość. Nuty palone umiarkowanie wyczuwalne. ( śmiało ciemne slody można wsypać wczesniej)

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika esesinho Wyświetlenie odpowiedzi
      Jako że po mojej pierwszej warce zebrałem gęstwę Danstar Nottingham i zostało mi jeszcze po 40g Lubelskiego i Marynki, narodził się w mojej głowie pomysł, aby uwarzyć foreign extra stouta. Pomysł na zasyp mam taki:

      Słód Pale Ale 5kg Strzegom
      Słód Czekoladowy Ciemny - 0.250kg Strzegom
      Jęczmien Prażony - 0.250kg Strzegom
      Słód Karmelowy 150 - 0.250kg Strzegom
      Płatki Jęczmienne 0.4kg

      Wyliczyło mi 16 plato przy 22l
      Tworząc recepturę podpierałem się tym co znalazłem w internecie, ale będzie to dopiero moja druga warka, więc chciałem zapytać bardziej doświadczonych piwowarów czy coś dodać/odjąć, coś poprawić.

      Dodam że do dyspozycji mam tylko to co jest na stanie sklepu piwoszarnia.pl, bo zależy mi na odbiorze osobistym w Łodzi.
      Daruj sobie karmelowy, szkoda go do tego zasypu, chmielenie jak Ci pasuje jednak raczej tylko Marynka na goryczkę. Reszta ok.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • esesinho
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 22

        #4
        A dzięki karmelowemu piwo nie będzie trochę bardziej pełne ?
        Zastanawiałem się czy nie dodać jeszcze palonego bo lubię mocno palone stouty, ale boję się że jak przesadzę to będzie kwaśne.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Taka ilość karmelowego będzie prawie niewyczuwalna. Masz prawie 10% słodów palonych w zasypie, to wystarczy. Jak chcesz mocniej palone to możesz je wsypać od początku.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • esesinho
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 22

            #6
            Dobra tak zrobię
            A ile dać karmelowego żeby był odczuwalny ?

            Comment

            • Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

              #7
              No tak z drugie tyle ale moim zdaniem lepiej zacierać dłużej w 72*C to piwo płycej odfermentuje.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

              Comment

              Przetwarzanie...
              X