No forumowicze mam pytanie dotyczące drożdży do milk stout. Zastanawiam się nad s-04 a us-05. Które polecicie i jaka będzie różnica w smaku pomiędzy nimi?
Drożdże do milk stout s-04 czy us-05?
Collapse
X
-
Gdybym miał doradzić to proponuje 05, ostatnio fermentowałem na nich swojego American Stouta i dały mu bardzo przyjemną rześkość w smaku, do tego fermentacja przebiega na nich dość sprawnie. Na 04 robiłem wędzony porter i piwo wydaje sie dość pustawe(po leżakowaniu sporo zyskało), ale ja na twoim miejscu wybrałbym 05 albo... Danstar Nottingham.
-
-
Oba szczepy są dobre. S-04 powinien być bardziej ejlowy, a US05 czystsze, ale też wiele zależy od temperatury fermentacji. Osobiście skłaniałbym się do 'anglików'. No chyba, że chcesz bogato dochmielić to lepiej 'amerykany'.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziOba szczepy są dobre. S-04 powinien być bardziej ejlowy, a US05 czystsze, ale też wiele zależy od temperatury fermentacji. Osobiście skłaniałbym się do 'anglików'. No chyba, że chcesz bogato dochmielić to lepiej 'amerykany'.
Comment
-
-
Co rozumiesz przez "wyższą"?
Comment
-
-
No jakieś 21 °CVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
21 fermentacji to nie jest wyższa i każde przypasują. 21 otoczenia to już ciepło, wziąłbym uesy.
Comment
-
Comment