Pomiar BLG przy wyższych temperaturach.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • evilcandie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 8

    Pomiar BLG przy wyższych temperaturach.

    Jak bardzo temperatura brzeczki może zaburzyć wynik pomiaru BLG? Za mną pierwsza warka, wyszło trochę nie tak jak było w planach. Celowałem w jakieś 11 BLG i takie mi pokazał balingometr po zakończeniu wysładzania. Wlałem wszystko do gara na chmielenie i odlałem niewielką ilość, żeby zmierzyć BLG w temperaturze pokojowej. Po ochłodzeniu Balingometr pokazał okolo 14,5. Czy jest więc jakiś przelicznik, którym można uwzględnić temperaturę brzeczki? Póki co, kupienie cukromierza z czujnikiem temperatury, czy czegoś w tym stylu odpada.
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

    #2
    Odkrycia 18 ✪05 ✪2023 ✪ Naukowcy odnaleźli najstarszy projekt architektoniczny w historii ✪ Pochodzi sprzed 8000 lat ✪ Ludzie 18 ✪05 ✪2023 ✪ Ka

    Zobacz sobię na "poprawkę temperaturową"

    Comment

    • evilcandie
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.12
      • 8

      #3
      Super, dzięki!

      Comment

      • seca
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.04
        • 25

        #4
        Ja po nalaniu próbki do cukromierza oblewam ścianki zimną wodą z kranu. Wystarcza niecała minuta, żeby schłodzić do temperatury pomiarowej

        Comment

        • lesiux
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.11
          • 5

          #5
          W promashu w zakładce hydro adjust można przeliczyć.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X