Jak bardzo temperatura brzeczki może zaburzyć wynik pomiaru BLG? Za mną pierwsza warka, wyszło trochę nie tak jak było w planach. Celowałem w jakieś 11 BLG i takie mi pokazał balingometr po zakończeniu wysładzania. Wlałem wszystko do gara na chmielenie i odlałem niewielką ilość, żeby zmierzyć BLG w temperaturze pokojowej. Po ochłodzeniu Balingometr pokazał okolo 14,5. Czy jest więc jakiś przelicznik, którym można uwzględnić temperaturę brzeczki? Póki co, kupienie cukromierza z czujnikiem temperatury, czy czegoś w tym stylu odpada.
Pomiar BLG przy wyższych temperaturach.
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Bardzo jasne i słabe piwko pasujące do nazwy. Jednak w wyższych temperaturach zapewne dobrze pijalne.
-
Channel: Kirgistan
2023-11-19, 17:04 -
-
Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.
To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...-
Channel: Czechy
-
-
Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
-
Channel: Czechy
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment