Cześć
Sprzęt zakupiony, w środę planuję pierwszą warkę, od razu z zacieraniem. Będzie to Summer Ale 12 Plato.
Fermentor postawię w piwnicy 14*C. Nie mam możliwości ogrzewania fermentora o czym pisałem już w innym temacie i doradzono mi żebym wybrał drożdże Danstar Nottingham, które powinny poradzić sobie w takiej temperaturze. Tak też zrobiłem.
Mam jednak kilka pytań:
1. Jak długo powinienem trzymać piwo na cichej?
2. Czy cały czas zarówno podczas burzliwej i cichej trzymać piwo w 14*C? Czy może przenosić do cieplejszego pomieszczenia?
3. W jakiej temp zadać drożdże (14C, 20C?) i w jakiej temperaturze je zrehydratyzować?
4. Czy jeśli wszystko pójdzie dobrze to burzliwa skończy się w 7-9 dni? Bo chciałbym przelać na cichą przed świętami z powodu wyjazdu na 3 dni.
5. Czy jeśli zostawię na burzliwej o te kilka dni dłużej to nie dojdzie do autolizy drożdży?
Sprzęt zakupiony, w środę planuję pierwszą warkę, od razu z zacieraniem. Będzie to Summer Ale 12 Plato.
Fermentor postawię w piwnicy 14*C. Nie mam możliwości ogrzewania fermentora o czym pisałem już w innym temacie i doradzono mi żebym wybrał drożdże Danstar Nottingham, które powinny poradzić sobie w takiej temperaturze. Tak też zrobiłem.
Mam jednak kilka pytań:
1. Jak długo powinienem trzymać piwo na cichej?
2. Czy cały czas zarówno podczas burzliwej i cichej trzymać piwo w 14*C? Czy może przenosić do cieplejszego pomieszczenia?
3. W jakiej temp zadać drożdże (14C, 20C?) i w jakiej temperaturze je zrehydratyzować?
4. Czy jeśli wszystko pójdzie dobrze to burzliwa skończy się w 7-9 dni? Bo chciałbym przelać na cichą przed świętami z powodu wyjazdu na 3 dni.
5. Czy jeśli zostawię na burzliwej o te kilka dni dłużej to nie dojdzie do autolizy drożdży?
Comment