Witam, jest to Mój pierwszy post na tym forum, Mój problem polega na tym że w tamtym roku kupiłem surowce do uwarzenia mojego pierwszego piwa, kupiłem: Słód pilzneński Strzegom ok 6,5 kg muszę zważyć bo nie wyrazie napisana waga, chmiel magnum w szyszkach 100 gr oraz chmiel lubelski 100 gr. pamiętam ze te ilości miały starczyć na 2 warzenia, drożdże kupiłem do dolnej i górnej bo chciałem od razu przekonać się które wyjdzie lepsze. Proszę o pomoc
Zamówiłem surowce , lecz zgubiłem przepis
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziA co chcesz z tego otrzymać? Miałeś jakiś konkretny pomysł?
•Słód pilzneński 3,8 kg
•Słód karmelowy jasny carapils 0,2 kg
do tego
•Chmiel Marynka, granulat, 35 g
•Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Comment
-
-
No tak, z tego co tam masz, cudów nie będzie. Magnum jest do bani.
Podaj jeszcze, ile mają alfakwasów te chmiele i czy piwo ma być mocno goryczkowe, czy łagodne.
zacieranie: 4 kg słodu, 15 litrów wody.
- doprowadzić do 66 C, ustabilizować na półtorej godziny.
- podgrzać do 76 stopni, przefiltrować.
- wysładzać wodą o temperaturze 60 C do osiągnięcia 26 litrów brzeczki przedniej.
Comment
-
-
Czemu do bani? Mi pasuje. Piwowarzy zza wielkiej wody też często polecają go na goryczkę. Lubelski też daje radę.
Dodałbym 15-20 minutową przerwę w 62 st. C w celu zwiększenia ilości cukrów fermentowalnych w brzeczce.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
Słodu Pilzneńskiego okazuje się że mam 6 kg, tamtego przepisu nie znajdę wiec postanowiłem ze zrobię 2 piwa rożne tylko do kupie słody i chmiele i tak:
przepis nr 1
Warka #21 - Śliwkowa zadymka (Śliwkowe dymione ale)
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu: 14,5 BLG
Brzeczka nastawna: 25 litrów
Surowce
Słody:
Słód Pilzneński (3,2-4,5EBC) Strzegom - 4,5kg
Słód Karmelowy 50 czerwony (40-60EBC) Strzegom - 0,3kg
Chmiele:
Chmiel goryczkowy Magnum - 10g
Chmiel aromatyczny Lubelski - 40g
Drożdże:
Muntons standard górnej fermentacji
Dodatki niesłodowe:
Śliwki wędzone suszone, produkcji domowej - 0,9kg
Zacieranie
10 minut w 52°C
20 minut w 62°C
60 minut w 72°C
5 minut w 78°C
Chmielenie
10g Magnum + 20g Lubelski- 60 minut
20g Lubelski - 15 minut
i przepis nr 2
Pils czeski 12º BLG
Piwo jasne dolnej fermentacji, trzykrotnie chmielone
Słód pilzneński 3,7 kg
Słód monachijski 0,7 kg
Chmiel Saaz, granulat, 150 g
tylko tutaj nie mam danych jak zacierać ile wody itp.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedziCzemu do bani? Mi pasuje. Piwowarzy zza wielkiej wody też często polecają go na goryczkę. Lubelski też daje radę.
Dodałbym 15-20 minutową przerwę w 62 st. C w celu zwiększenia ilości cukrów fermentowalnych w brzeczce.
Z Magnum mam kiepskie doświadczenia. Dawał toporną, ciężką goryczkę. Może teraz jest inny, ale jest to odmiana, wyselekcjonowana wyłącznie w celu produkcji zizomeryzowanego ekstraktu chmielowego.
Comment
-
-
Wszystko prawda ale w przypadku piwowara, który robi pierwsze piwo i nie ma jeszcze doświadczenia w prowadzeniu procesu fermentacji, lepiej zalecić przerwę w 62 st. C żeby to na pewno odfermentowało.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Comment
-
-
W przypadku początkującego piwowara lepiej zalecić mu jedną przerwę, jak w klasycznej technologii. Przefermentuje wszystko, co ma przefermentować, dokładnie tak samo, jak w każdej innej metodzie. A jak już będzie wiedział, o co w tym wszystkim chodzi, to będzie sobie regulował przerwy, może ich zrobić nawet siedem, jak będzie miał taką fantazję.
Zresztą na cholerę mu doświadczenie w fermentacji? Przecież fermentują drożdże, a nie piwowar. Ten może sobie tylko podziwiać pianę, jak ma przezroczyste wiadro. A robotę ma przy zacieraniu i filtrowaniu.
Comment
-
-
Ze śliwkami uważaj. Ja chciałem zrobić wędzone ale- i dałem na 20l warkę 300g śliwki wędzonej -masakra w smaku. Jasne piwo nie ma tylu smaków dookoła -i ta sliwka wylazła na pierwszy plan. Po 2 miesiącach od zabutelkowania -jest już w miarę pijalne-ale ... Najlepiej pić rezane z porterem. Teraz bym robił to samo ale w ciemnym piwie -byłoby bardzo przyjemnie.
Jak dasz 0,9kg -to będziesz miał piwo kompotowe. Nie sądzę żeby smak był dobry-chyba że lubisz takie kompotowe piwa. Ja dawałem po 40g magnumu i 40 Marynki. Goryczki nie ma za wiele-jest ..wędzona śliwka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziJeśli robisz 100l, to tak
Słód pilzneński 3,7 kg
Słód monachijski 0,7 kg
Chmiel Saaz, granulat, 150 gr
Comment
-
Comment