Zamówiłem surowce , lecz zgubiłem przepis

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ufik666
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 8

    Zamówiłem surowce , lecz zgubiłem przepis

    Witam, jest to Mój pierwszy post na tym forum, Mój problem polega na tym że w tamtym roku kupiłem surowce do uwarzenia mojego pierwszego piwa, kupiłem: Słód pilzneński Strzegom ok 6,5 kg muszę zważyć bo nie wyrazie napisana waga, chmiel magnum w szyszkach 100 gr oraz chmiel lubelski 100 gr. pamiętam ze te ilości miały starczyć na 2 warzenia, drożdże kupiłem do dolnej i górnej bo chciałem od razu przekonać się które wyjdzie lepsze. Proszę o pomoc
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    A co chcesz z tego otrzymać? Miałeś jakiś konkretny pomysł?

    Comment

    • ufik666
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 8

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
      A co chcesz z tego otrzymać? Miałeś jakiś konkretny pomysł?
      Miało to być coś jasnego górnej fermentacji, zalazłem takie coś ale chmiel jest inny
      •Słód pilzneński 3,8 kg
      •Słód karmelowy jasny carapils 0,2 kg
      do tego
      •Chmiel Marynka, granulat, 35 g
      •Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        No tak, z tego co tam masz, cudów nie będzie. Magnum jest do bani.
        Podaj jeszcze, ile mają alfakwasów te chmiele i czy piwo ma być mocno goryczkowe, czy łagodne.

        zacieranie: 4 kg słodu, 15 litrów wody.
        - doprowadzić do 66 C, ustabilizować na półtorej godziny.
        - podgrzać do 76 stopni, przefiltrować.
        - wysładzać wodą o temperaturze 60 C do osiągnięcia 26 litrów brzeczki przedniej.

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Czemu do bani? Mi pasuje. Piwowarzy zza wielkiej wody też często polecają go na goryczkę. Lubelski też daje radę.
          Dodałbym 15-20 minutową przerwę w 62 st. C w celu zwiększenia ilości cukrów fermentowalnych w brzeczce.
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • ufik666
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.05
            • 8

            #6
            Słodu Pilzneńskiego okazuje się że mam 6 kg, tamtego przepisu nie znajdę wiec postanowiłem ze zrobię 2 piwa rożne tylko do kupie słody i chmiele i tak:

            przepis nr 1

            Warka #21 - Śliwkowa zadymka (Śliwkowe dymione ale)

            Fermentacja: Górna
            Zawartość ekstraktu: 14,5 BLG
            Brzeczka nastawna: 25 litrów

            Surowce

            Słody:
            Słód Pilzneński (3,2-4,5EBC) Strzegom - 4,5kg
            Słód Karmelowy 50 czerwony (40-60EBC) Strzegom - 0,3kg

            Chmiele:
            Chmiel goryczkowy Magnum - 10g
            Chmiel aromatyczny Lubelski - 40g

            Drożdże:
            Muntons standard górnej fermentacji

            Dodatki niesłodowe:
            Śliwki wędzone suszone, produkcji domowej - 0,9kg

            Zacieranie
            10 minut w 52°C
            20 minut w 62°C
            60 minut w 72°C
            5 minut w 78°C

            Chmielenie
            10g Magnum + 20g Lubelski- 60 minut
            20g Lubelski - 15 minut


            i przepis nr 2

            Pils czeski 12º BLG
            Piwo jasne dolnej fermentacji, trzykrotnie chmielone

            Słód pilzneński 3,7 kg
            Słód monachijski 0,7 kg
            Chmiel Saaz, granulat, 150 g

            tylko tutaj nie mam danych jak zacierać ile wody itp.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jimmy_jb Wyświetlenie odpowiedzi
              Czemu do bani? Mi pasuje. Piwowarzy zza wielkiej wody też często polecają go na goryczkę. Lubelski też daje radę.
              Dodałbym 15-20 minutową przerwę w 62 st. C w celu zwiększenia ilości cukrów fermentowalnych w brzeczce.
              Zawracanie dupy. 66 stopni jest po to, aby uzyskać dobrą proporcję między słodem a alkoholem. Po 20 minutach przerwy cukrowej przerwę dekstrynującą można sobie darować.

              Z Magnum mam kiepskie doświadczenia. Dawał toporną, ciężką goryczkę. Może teraz jest inny, ale jest to odmiana, wyselekcjonowana wyłącznie w celu produkcji zizomeryzowanego ekstraktu chmielowego.

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                Wszystko prawda ale w przypadku piwowara, który robi pierwsze piwo i nie ma jeszcze doświadczenia w prowadzeniu procesu fermentacji, lepiej zalecić przerwę w 62 st. C żeby to na pewno odfermentowało.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  W przypadku początkującego piwowara lepiej zalecić mu jedną przerwę, jak w klasycznej technologii. Przefermentuje wszystko, co ma przefermentować, dokładnie tak samo, jak w każdej innej metodzie. A jak już będzie wiedział, o co w tym wszystkim chodzi, to będzie sobie regulował przerwy, może ich zrobić nawet siedem, jak będzie miał taką fantazję.

                  Zresztą na cholerę mu doświadczenie w fermentacji? Przecież fermentują drożdże, a nie piwowar. Ten może sobie tylko podziwiać pianę, jak ma przezroczyste wiadro. A robotę ma przy zacieraniu i filtrowaniu.

                  Comment

                  • jun
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.05
                    • 47

                    #10
                    Śliwki bym sobie darował . Dodawanie czegoś na oko nie gwarantuje sukcesu (chodzi o smak) a może zniechęcić do dalszuch warek

                    Comment

                    • javiki
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.03
                      • 83

                      #11
                      Ze śliwkami uważaj. Ja chciałem zrobić wędzone ale- i dałem na 20l warkę 300g śliwki wędzonej -masakra w smaku. Jasne piwo nie ma tylu smaków dookoła -i ta sliwka wylazła na pierwszy plan. Po 2 miesiącach od zabutelkowania -jest już w miarę pijalne-ale ... Najlepiej pić rezane z porterem. Teraz bym robił to samo ale w ciemnym piwie -byłoby bardzo przyjemnie.
                      Jak dasz 0,9kg -to będziesz miał piwo kompotowe. Nie sądzę żeby smak był dobry-chyba że lubisz takie kompotowe piwa. Ja dawałem po 40g magnumu i 40 Marynki. Goryczki nie ma za wiele-jest ..wędzona śliwka

                      Comment

                      • ufik666
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.05
                        • 8

                        #12
                        Domówiłem słodów zrobię 2 inne piwka

                        Comment

                        • ufik666
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.05
                          • 8

                          #13
                          Pils czeski 12º BLG tutaj jest podane 150 gram chmielu czyli mam przez godzine gotować te 150 gram ?

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10788

                            #14
                            Jeśli robisz 100l, to tak
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • ufik666
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.05
                              • 8

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jeśli robisz 100l, to tak
                              Ale to z przepisu

                              Słód pilzneński 3,7 kg
                              Słód monachijski 0,7 kg
                              Chmiel Saaz, granulat, 150 gr

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X