Zamówiłem surowce , lecz zgubiłem przepis

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Sugeruję abyś znalazł jakiś normalny przepis, czyli taki, w którym będą podane także czasy i temperatury zacierania oraz program chmielenia.

Comment

• ufik666
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 8

Też tak bym chciał , juz mam te słody myślałem tylko ze zatrę to w 1,5 h i tyle tylko ile chmielu i jak go dać?

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Z kalkulatora wychodzi, że 75 gramów Żatca, gotowane 60 minut, da goryczkę koło 40 IBU. Drugie 75 g. daj minutę przed końcem gotowania, na aromat. Efekt uboczny będzie taki, że zostanie kilka litrów syfu chmielowego, który albo wyrzucisz, tracąc sporo brzeczki, albo będziesz upierdliwie cedził i gotował, aby dodać do piwa.

Na przyszłość popracuj nad teorią, bo mam wrażenie, że właściwie nic nie wiesz.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2015-03-28, 11:59.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
          Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
          darekd
          Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
          2022-06-24, 22:17
        • darekd
          Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
          darekd
          Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
          2022-06-24, 21:39
        • darekd
          Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
          darekd
          Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

Aromat -...
          2022-06-24, 23:49
        • darekd
          Mazák, Single Hop Ale Nelson Sauvin 13
          darekd
          Z tego co widzę, nie piłem Mazáka ok 10 lat Ten rzemieślnik z Moraw Południowych mocno się chyba rozwinął od tamtych czasów i jeśli chodzi o warzenie to ilość uwarzonych gatunków robi wrażenie. Dostępność też się poprawiła (kupiłem poza Morawami).

https://pivovarmazak.cz/nase-pivo/...
          2024-02-10, 00:47
        • darekd
          Wieselburg, Wieselburger Zwickl
          darekd
          Browar przemysłowy z Dolnej Austrii należący koncernu Brau Union

Ekstr. 11,6%
          Alk. 5,0%

Aromat - drożdże z owocowym muśnięciem, lekki chmiel
          Piana - wysoka, dość szybko opada do trwalszego, zwartego kożuszka, zostaje na szkle
          Barwa - zamglone jasne...
          2024-11-22, 23:38
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...