Zamówiłem surowce , lecz zgubiłem przepis

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Sugeruję abyś znalazł jakiś normalny przepis, czyli taki, w którym będą podane także czasy i temperatury zacierania oraz program chmielenia.

    Comment

    • ufik666
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 8

      #17
      Też tak bym chciał , juz mam te słody myślałem tylko ze zatrę to w 1,5 h i tyle tylko ile chmielu i jak go dać?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Z kalkulatora wychodzi, że 75 gramów Żatca, gotowane 60 minut, da goryczkę koło 40 IBU. Drugie 75 g. daj minutę przed końcem gotowania, na aromat. Efekt uboczny będzie taki, że zostanie kilka litrów syfu chmielowego, który albo wyrzucisz, tracąc sporo brzeczki, albo będziesz upierdliwie cedził i gotował, aby dodać do piwa.

        Na przyszłość popracuj nad teorią, bo mam wrażenie, że właściwie nic nie wiesz.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2015-03-28, 11:59.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X