Pierwszy brewkit

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • markus383
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 39

    #1

    Pierwszy brewkit

    Mam dwa pytania odnośnie piwa z brewkitów. Moja dziewczyna chce mi zrobić prezent i kupić coś, a ja upatrzyłem sobie brewkita i ekstrakt słodowy do dosłodzenia.

    1. Ostatnio piłem piwo Valkiria(piwo w stylu Jasny Belgium Wit Ale) i bardzo mi posmakowało. Chciałbym zapytać czy z brewkita można otrzymać podobne/lepsze piwo? Wymyśliłem, że można zrobić Gozdawa Belgian Blonde Ale i dodać kolendrę oraz skórkę pomarańczy. Może wyszłoby coś podobnego? Tylko jakie proporcje, kiedy dodać(cicha fermentacja?) i na jak długo?

    2. Myślałem także o Gozdawa Christmas Ale. Lubię piwa "doprawione" przyprawami korzennymi. W tym przypadku to myślę, że do świąt też odpowiednio dojrzałoby kilka butelek Tylko pytanie, czy to piwo jest już tymi przyprawami doprawione, czy trzeba samemu w jakimś woreczku doprawić? Znów pytanie - jakie przyprawy najlepiej, kiedy dodawać i na jak długo?

    Z bliżej piwnych spraw to Cydr już zrobiony i wyszło nawet całkiem całkiem, ale jeszcze musi dojrzeć w butelkach Teraz pora na level 3(po winie ryżowym i cydrze)


    Z góry dziękuję za pomoc


    Pozdrawiam.
    Mateusz
    Ostatnia zmiana dokonana przez markus383; 2015-03-24, 09:23.
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    1. Z brewkita wyjdzie ci to, co jest w puszce. I to "mniej więcej". Jeśli nie masz żadnego doświadczenia, to nie eksperymentuj. Jak uczysz się jeździć na rowerze, to nie grzebiesz w przerzutkach, tylko starasz się utrzymać równowagę.

    2. Brewkit, jak jest gotowy, to nie trzeba do niego nic dodawać, tylko cukier lub ekstrakt dla uzupełnienia wielkości warki.

    Comment

    • markus383
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 39

      #3
      Dzięki Rzeczowo i szybko

      Comment

      • mariucha
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.05
        • 13

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika markus383
        Mam dwa pytania odnośnie piwa z brewkitów. Moja dziewczyna chce mi zrobić prezent i kupić coś, a ja upatrzyłem sobie brewkita i ekstrakt słodowy do dosłodzenia.

        1. Ostatnio piłem piwo Valkiria(piwo w stylu Jasny Belgium Wit Ale) i bardzo mi posmakowało. Chciałbym zapytać czy z brewkita można otrzymać podobne/lepsze piwo? Wymyśliłem, że można zrobić Gozdawa Belgian Blonde Ale i dodać kolendrę oraz skórkę pomarańczy. Może wyszłoby coś podobnego? Tylko jakie proporcje, kiedy dodać(cicha fermentacja?) i na jak długo?

        2. Myślałem także o Gozdawa Christmas Ale. Lubię piwa "doprawione" przyprawami korzennymi. W tym przypadku to myślę, że do świąt też odpowiednio dojrzałoby kilka butelek Tylko pytanie, czy to piwo jest już tymi przyprawami doprawione, czy trzeba samemu w jakimś woreczku doprawić? Znów pytanie - jakie przyprawy najlepiej, kiedy dodawać i na jak długo?

        Z bliżej piwnych spraw to Cydr już zrobiony i wyszło nawet całkiem całkiem, ale jeszcze musi dojrzeć w butelkach Teraz pora na level 3(po winie ryżowym i cydrze)


        Z góry dziękuję za pomoc


        Pozdrawiam.
        Mateusz
        Jesteś absolutnie pewien, że od 24 marca do 5 kwietnia jesteś w stanie zrobić piwo?

        Comment

        • markus383
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.05
          • 39

          #5
          To jest piwo bożonarodzeniowe więc myślę, że spoko

          Comment

          • mariucha
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.05
            • 13

            #6
            Myślę, że nie masz pojęcia nawet bladego o piwowarstwie, w 13 dni nie da się zrobić piwa zdatnego do wypicia. Ale Ty oczywiście możesz być pionierem w tym zakresie.

            Comment

            • Cyriusz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 3

              #7
              Myślę, że Boże Narodzenie jest w grudniu.

              Comment

              • markus383
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.05
                • 39

                #8
                Jasne ze chodzi mi o Boże Narodzenie a nie Wielkanoc Nazwa piwka na to wskazuje

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mariucha
                  Myślę, że nie masz pojęcia nawet bladego o piwowarstwie, w 13 dni nie da się zrobić piwa zdatnego do wypicia. Ale Ty oczywiście możesz być pionierem w tym zakresie.
                  Słabo znasz się na piwie. Da się, a jeszcze w XVIII w. wystarczało nawet kilka dni. Poczytaj sobie podręczniki z tamtych czasów.

                  Comment

                  • mariucha
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.05
                    • 13

                    #10
                    Ja żyję w XXI w. Nie wiem jak Ty. Skoro twierdzisz, że się da to proszę zrób Ja Ci wtedy przeleję na konto kasę za surowce na 4 piwka i pokryję koszty transportu po czym po degustacji odpiszę Ci w tym wątku bijąc się w piersi, że nie miałem racji.

                    Co do pisania o Świętach to data postu wskazywała na co innego, Na Boże Narodzenie to i lambica zrobisz od biedy jak się postarasz.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • jujooo
                      Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                      jujooo
                      Witam serdecznie.

                      Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                      Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                      2023-08-23, 15:14
                    • wirdar1
                      Brewkit Czech Pils
                      wirdar1
                      Witam
                      To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                      Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                      13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                      2023-03-21, 15:51
                    • RomaNzRumunii
                      Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                      RomaNzRumunii
                      Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                      2021-01-25, 20:25
                    • Zaiksik
                      Trudne początki
                      Zaiksik
                      Witam
                      Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                      Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                      Wszystko...
                      2024-08-27, 17:13
                    • Mateusz12855
                      Brewkit
                      Mateusz12855
                      Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.

                      Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
                      Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni...
                      2019-06-21, 09:30
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...