Termometr- wątpliwość

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomaszmorela
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 1

    Termometr- wątpliwość

    Na początku witam wszystkich, ponieważ jestem tu nowy. Zamierzam uwarzyć jutro pierwsze piwo, z zacieraniem rzecz jasna. Będzie to hefeweizen. Ale to nieistotne. Mam pytanie odnośnie termometru. Posiadam klasyczny "analogowy". Wczoraj postanowiłem go przetestować i efekty są takie: przykładając go do ciała wskazywał temperaturę 36 stopni, tak więc chyba ok. W gotującej się wodzie wskazywał jednak 98 stopni. Moje pytanie brzmi, czy powinienem podczas warzenia brać jakieś poprawki przy jego wskazaniach?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Nie przejmuj sie, będzie OK
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jun
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 47

      #3
      Te 98* to tak ma być . Przy pierwszej warce się ostro spinałem aby mieć 100* a było do końca 98*.Temperatura wrzenia zależy przecież od cisnienia atmosferycznego . Aby wyrównać temperaturę w naczyniu trzeba też co jakiś czas zamieszać łychą .

      Comment

      Przetwarzanie...
      X