Termometr- wątpliwość

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomaszmorela
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 1

    #1

    Termometr- wątpliwość

    Na początku witam wszystkich, ponieważ jestem tu nowy. Zamierzam uwarzyć jutro pierwsze piwo, z zacieraniem rzecz jasna. Będzie to hefeweizen. Ale to nieistotne. Mam pytanie odnośnie termometru. Posiadam klasyczny "analogowy". Wczoraj postanowiłem go przetestować i efekty są takie: przykładając go do ciała wskazywał temperaturę 36 stopni, tak więc chyba ok. W gotującej się wodzie wskazywał jednak 98 stopni. Moje pytanie brzmi, czy powinienem podczas warzenia brać jakieś poprawki przy jego wskazaniach?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Nie przejmuj sie, będzie OK
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • jun
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 47

      #3
      Te 98* to tak ma być . Przy pierwszej warce się ostro spinałem aby mieć 100* a było do końca 98*.Temperatura wrzenia zależy przecież od cisnienia atmosferycznego . Aby wyrównać temperaturę w naczyniu trzeba też co jakiś czas zamieszać łychą .

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Ravage
        Coobra CB5 - wydajność
        Ravage
        Szukam opini użytkowników

        Posiadam ten kocioł i mam problemy z wydajnością przy dużych warkach celując w 40L gotowego piwa. Okazało się ze problemem była u mnie temperatura termostat pokazywał temperaturę na poziomie 63 stopni natomiast termometr zanurzony w zacierze pokazywał...
        2020-06-30, 14:39
      • Serokomlak
        Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
        Serokomlak
        Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

        „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
        Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
        2024-11-03, 01:56
      • Komos92
        Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni
        Komos92
        Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
        https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html

        Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...
        2018-06-17, 16:51
      • krzychaucha
        Rozlew pierwrszej warki
        krzychaucha
        Witam

        We wtorek "uwarzyłem" swoje pierwsze piwo z brewkitu IPA Master PINT. Początkowa temperatura zalania drożdży była dosyć wysoka ponieważ termometr wskazywał 29 stopni, więc postanowiłem znieść fermentator do piwnicy w chłodniejsze miejsce, temperatura spadła...
        2017-10-20, 13:29
      • Sliwa71
        Pierwsze piwo, obserwacje i pytania
        Sliwa71
        Czesc,
        Zaczelismy warzenie perwszego piwa z brewkitu. Ma byc to Pale Ale. Zamiast cukru czy polepszacza uzylismy ekstraktu slodowego jasnego, 1.2 kg.
        Z przygotowaniem brzeczki nie mielismy wiecej problemow.
        Bledem bylo nie przygotowanie dostatecznej ilosci zimnej wody przez co musielismy...
        2017-06-01, 08:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...