Pierwsze piwo z surowców.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lorak1986
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 16

    Pierwsze piwo z surowców.

    Witam
    Mam za sobą pierwszy brew-kit.
    Robiłem go w sobotę.
    Od nocy (z soboty na niedziele) bulgotał ile wlezie aż do wtorku rano.
    Wieczorem już praktycznie przestał. Otwarłem, sprawdziłem BLG (wyszło 2) i zamknąłem. W nocy znowu nawet sporo bulgotało. Od rana cisza. Jutro przeleję do cichej fermentacji i po 7 dniach butelkowanie.

    W następną sobotę będę robił drugiego brew-kita. Do tego przyłożę się lepiej.

    Teraz główna sprawa. Mam cały zestaw do robienia piwka z jęczmienia (tylko gar muszę kupić ale akurat w sklepie obok jest 50L za 138zł).

    Jak skończę burzliwą fermentację drugiego brew-kita chciałbym zabrać się za pierwsze piwo z surowców.

    Jakie tanie i łatwe polecacie na początek? (myślałem o India Pale Ale 14°BLG)
    Czy można zrobić piwko np. z jednego rodzaju jęczmienia i jednego rodzaju chmielu? (tanie i łatwe)
    Czy mogę kupić kilka zestawów? Ile mogę taki zestaw przetrzymywać bez otwierania?
  • seca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 25

    #2
    Moim zdaniem zależy to od tego jakie piwo lubisz. Nie warto robić czegoś, co później nie będzie w twoim guście.
    Na początek zastanowiłbym się nad warunkami jakie masz do fermentacji. Jeżeli nie dysponujesz jakąś starą lodówką to na lagera przy obecnych warunkach robi się za ciepło.
    Według mnie na początek piwa górnej fermentacji wybaczają więcej błędów. IPA powinna być dobrym wyborem

    W moim wypadku pierwsze dwa piwa służyły do nauki zacierania, wysladzania i nauki obsługi palnika
    Ja do tej pory trzymam się gotowych mieszanek i chyba długo jeszcze tak zostanie. Tobie też polecam gotowe zestawy surowcowe.
    Jak nie masz śrutownika to nie popełnij mojego błędu i bierz ześrutowane. Inaczej to pół dnia wojny ze slodem na jedną warkę

    Do tej pory jestem dumny z tego, że poznałem smak IRA na własnym piwie. Kiedy się skończyło (po 4 dniach) odkryłem ze kupne ma identyczne nuty smakowe i że moje wcale nie bylo gorsze

    Tobie też życzę powodzenia i wiele satysfakcji ze zgłębiania tej tajemnej wiedzy

    P.S. Słody z centrumpiwowarstwa są porządnie hermetycznie pakowane. Podejrzewam że mogą trochę poleżeć, bo nie mają dostępu powietrza
    Last edited by seca; 2015-03-25, 21:22.

    Comment

    • lorak1986
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 16

      #3
      Dzięki za szybką odpowiedź.

      Więc lagery sobie daruje.
      Co jeszcze mogę robić w cieplejsze dni nie posiadając na razie lodówki?
      (w upały będę pchał fermentator do lodówki)

      Będę kupował gotowe zestawy surowców.
      Prawdę mówiąc nie znam się na piwach po za marketowymi.
      Chciałem zacząć robienie samemu ponieważ mam dużo wolnego czasu i dość zwykłego piwa.
      To lepiej kupić od razu dwa zestawy surowców? Mogę trzymać np. miesiąc nie otwarty zestaw?

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Masz generalnie dwa wyjścia:
        1. Wstrzymać się z warzeniem i popróbować różnych piw, aby ustalić, co ci najbardziej pasuje i co chcesz osiągnąć
        2. Warzyć piwa nie wiedząc, czy to, co zrobisz ma jakikolwiek związek ze stylem, który był celem.

        Zazwyczaj jest tak, że jak się człowiek czegoś uczy, to zaczyna od podstaw. A podstawy to pale ale. Potem dopiero można eksperymentować i poszukiwać innych smaków.
        Last edited by Krzysiu; 2015-03-25, 22:51.

        Comment

        • lorak1986
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 16

          #5
          Wybiorę 2.
          Mam India Pale Ale brew-kit więc kupie taki sam zestaw surowców dla porównania.
          Kupie jeszcze jakieś najtańsze na pierwszy raz z surowcami.

          Comment

          • seca
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.04
            • 25

            #6
            Jak poczytasz forum i opis drożdży to dowiedz się, że temperatura fermentacji pełni kluczową rolę na smak i zapach piwa.
            Podczas upałów zostaje tylko albo piwo fermentowane w lodówce albo nic.

            Jeśli chodzi o aspekt ekonomiczny to drożdże suche stanowią do połowy ceny surowców na warkę. Drożdże płynne potrafią być drożdże niż słody i chmiele. Warto wiec zebrać gęstwę i zrobić od razu drugą z zebranych drożdży. Niesie to jednak ryzyko wylania obu warek w wypadku infekcji.

            Comment

            • lorak1986
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.03
              • 16

              #7
              Witam
              Mam jeszcze jedno pytanie.
              Popełniłem chyba bardzo poważny błąd.
              Użyłem:
              PIWO DOMOWE COOPERS LAGER NA 23L+ DROŻDŻE
              EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 1,7 KG
              Nie dodawałem żadnego chmielu.
              Nie rozumiem jak to jest.
              Skoro koncentrat brzeczki COOPERS LAGER był chmielony, a ekstrakt słodowy niechmielony to mam jeszcze dodawać chmiel czy nie?

              Teraz chciałem zrobić wg tego przepisu BREW-KIT Coopers IPA plus MALT EXTRACT LIGHT.
              Musze dodawać chmiel czy nie jest to konieczne?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #8
                Nie musisz dodawać, zestaw jest nachmielony na 23l piwa
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • lorak1986
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.03
                  • 16

                  #9
                  Dzięki Wam za odpowiedzi.

                  Drugi brew-kit już zrobiony. Wczoraj próbowałem pierwszego brew-kita (po tygodniu burzliwej). Byłem pewien, że nie wyjdzie i pójdzie do kibla za 2 miesiące, a tu ma nawet smak piwa Może coś z tego będzie.

                  Drugi jak mówiłem zrobiłem o wiele dokładniej.
                  Wszystkiego w fermentatorze mam 21L, a BLG mierzone przy 20* przed drożdżami miało tylko 11,5. Pewnie za dużo wody bądź za mało "cukrów"?

                  Ale mam jeszcze kilka pytań.

                  1. Temperatura burzliwej
                  W pokoju mam 22*C, a termometr na wiadrze pokazuje 24*C (przez prace drożdży temperatura wzrosła) czy to dobre temperatury czy zbyt wysokie?
                  (Coopers IPA)

                  2. Temperatura cichej.
                  Ile powinna wynosić dla LAGER, a ile dla Coopers IPA? Czy 22*C to za dużo?

                  3.Czy to wystarczy do cydru?
                  EKSTRAKT SŁODOWY JASNY
                  KONCENTRAT JABŁKOWY "POLSKI CYDR" + DROŻDŻE
                  A jak zrobić samemu cydr? Od podstaw, nie z brew-kitów.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    1. Obniżyć. Powinno być 18 - 20 C.
                    2. Lager 5C, IPA 18 - 20 C.

                    Comment

                    • lorak1986
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.03
                      • 16

                      #11
                      Przeniosłem lager na cichą do lodówki (5*C)
                      Obniżyłem temperaturę w pokoju do 20*C.

                      Gdzie ja mam znaleźć informację w jakich stopniach trzymać brew-kity?
                      W dodanej instrukcji do obydwóch brewkitów pisze:
                      Burzliwa: 21*C
                      Cicha W ogóle jej nie ma w instrukcji (robię cichą żeby piwo było bardziej klarowne)
                      Butelki przez pierwsze 4 dni 21-27*C, potem 18-20*C

                      A co z pkt 3?

                      Comment

                      • markus383
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.05
                        • 39

                        #12
                        Cydr robi się przez wlanie soku do pojemnika/balonu i zadaniu drożdży. Drożdże mogą być uwodnione ale czytałem także ze sypane były bezpośrednio z proszku.
                        Ja teraz robię z soku z pierdonki i drożdże do cydru slodkiego/polwytrawnego. Koncze cicha powoli i bede butelkowal. Smak nie najgorszy ale czegoś mi brakuje.
                        Generalnie trzeba wycisnąć sok ze świeżych jabłek Podobno dobre są ligole.

                        Comment

                        • lorak1986
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.03
                          • 16

                          #13
                          Czy ktoś pomoże?
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lorak1986 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Przeniosłem lager na cichą do lodówki (5*C)
                          Obniżyłem temperaturę w pokoju do 20*C.

                          Gdzie ja mam znaleźć informację w jakich stopniach trzymać brew-kity?
                          W dodanej instrukcji do obydwóch brewkitów pisze:
                          Burzliwa: 21*C
                          Cicha W ogóle jej nie ma w instrukcji (robię cichą żeby piwo było bardziej klarowne)
                          Butelki przez pierwsze 4 dni 21-27*C, potem 18-20*C
                          PS. Gdzie najlepiej zamawiać zestawy surowców i czy dostane dokładną instrukcję (wraz z temperaturami fermentacji i przechowywania)?
                          Last edited by lorak1986; 2015-03-28, 12:44.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Np. tu: http://www.browar.biz/centrumpiwowar...stawy_surowcow

                            Comment

                            • lorak1986
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2015.03
                              • 16

                              #15
                              Ok będę u nich zamawiał
                              Choć budowa strony internetowej tego sklepu jest tragiczna.
                              Nie mogą zrobić normalnie tego sklepu jak wszyscy inni?

                              1. Chciałem zamówić od razu 3-4 rodzaje zestawów surowców ale ile będę mógł je przetrzymywać przed zrobieniem? Przez np. 2 nic im się nie stanie?

                              2. Nadal nie wiem jakie temperatury utrzymywać dla danych piw podczas fermentacji i leżakowania.
                              Macie gdzieś na forum opis? Żeby pisało:
                              NAZWA PIWA (zestaw surowców czy brew-kit) - Burzliwa (20*C) - CICHA (18*C) - LEŻAKOWANIE (12*C)
                              W moich instrukcjach nie ma takich danych. Podają temperaturę podczas burzliwej i nic więcej.

                              Teraz jeszcze jedna sprawa. Nie mam możliwości zejścia poniżej 21*C w pokoju.
                              Czy to dużo zmienia czy dla mnie będzie nie zauważalne?
                              Last edited by lorak1986; 2015-03-29, 07:59.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X