Pierwsze piwo z surowców.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    1. Nic się nie stanie. Jak są szczelnie zapakowane i dobrze przechowywane, to można trzymać kilka lat.
    2. Nie ma takich instrukcji. Ogólnie piwa dolnej fermentacji fermentuje się w temp. ok. 10 stopni, a leżakuje bliko 0C, a górne odpowiednio 18 - 20 C.
    3. Dla ciebie nic nie zmienia, a na przyszłość poczytaj sobie o lodówce styropianowej.

    Comment

    • lorak1986
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 16

      #17
      dzięki @Krzysiu
      Naprawdę dużo mi pomogłeś.
      W piątek w pracy zrobię lodówkę styropianową na dwa wiadra.
      Jedno fermentacja burzliwa drugie fermentacja cicha (oba 18*C).
      A jak nie będę nic robił to będzie magazynek na piwo w butelkach.

      Teraz jeszcze jedno pytanie.
      Jak robicie piwo z jęczmienia?
      Zamawiacie zestawy czy np. po 100kg 2-3 rodzaje jęczmienia plus chmiel i mieszacie w domu? Skąd bierzecie receptury?

      Patrząc na ceny zestawów ze sklepu browar.biz to już lepiej kupować ekstrakty ponieważ mniej roboty.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #18
        Z samego jęczmienia trudno zrobić piwo. Ze słodu łatwiej
        Jakie kupisz ilości to zależy jaki masz przerób. Receptury możesz podgladać u innych a po kilku warkach sam umieszasz
        Przelicz jeszcze raz ceny, moim zdaniem ekstrakty są zdecydowanie droższe
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • lorak1986
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 16

          #19
          Sorki - oczywiście chodziło mi o słód, a nie jęczmień
          Możesz mi podrzucić jakiś strasznie łatwy i tani przepis? Wraz z instrukcją?
          Albo gdzie są takie przepisy z dokładną instrukcją (chodzi mi o podanie temperatury)?
          Kupiłbym od razu worki 25KG z kolegą i chmiel do tego.
          Last edited by lorak1986; 2015-04-01, 21:50.

          Comment

          • lorak1986
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.03
            • 16

            #20
            Nie mogę edytować postu powyżej więc napisze tutaj.

            Kupiłbym wszystkie składniki razy 6 (wtedy wyjdzie około 25KG słodu) i zrobiłbym z TEGO przepisu.
            Ale co zrobić z otwartymi składnikami? Przesypywać je gdzieś czy tylko zamknąć otwarte opakowania? Max 2 miesiące.

            Teraz kilka pytań co do przepisu,
            Po pierwszej filtracji, podczas wysładzania dolewać tyle wody żeby osiągnąć 23L? Ponieważ 3L wyparują?
            W jakiej temperaturze burzliwa (18*C?), cicha (też 18*C?), leżakowanie (15*C?)?

            Wg tego przepisuj za piwo wyjdzie mi 80gr (licząc tylko składniki, bez gazu). Dobrze policzyłem?

            PS. Moje wyliczenia
            Słód pilzneński 25KG 100zł
            Chmiel Magnum 170g 15zł
            Chmiel Lubelski 330g 15zł
            Drożdże Safale S-04 (6szt.) 60zł
            Last edited by lorak1986; 2015-04-02, 11:17.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lorak1986 Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie mogę edytować postu powyżej więc napisze tutaj.

              Kupiłbym wszystkie składniki razy 6 (wtedy wyjdzie około 25KG słodu) i zrobiłbym z TEGO przepisu.
              Ale co zrobić z otwartymi składnikami? Przesypywać je gdzieś czy tylko zamknąć otwarte opakowania? Max 2 miesiące.

              Teraz kilka pytań co do przepisu,
              Po pierwszej filtracji, podczas wysładzania dolewać tyle wody żeby osiągnąć 23L? Ponieważ 3L wyparują?
              W jakiej temperaturze burzliwa (18*C?), cicha (też 18*C?), leżakowanie (15*C?)?

              Wg tego przepisuj za piwo wyjdzie mi 80gr (licząc tylko składniki, bez gazu). Dobrze policzyłem?

              PS. Moje wyliczenia
              Słód pilzneński 25KG 100zł
              Chmiel Magnum 170g 15zł
              Chmiel Lubelski 330g 15zł
              Drożdże Safale S-04 (6szt.) 60zł
              Nie wiem czy dostaniesz takie ilości chmielu ( pakowane raczej po 50,100g)
              Drożdże weź 2 paczki( jedna do fermentacji- następnie zbieraj gęstwe, a druga w razie niemca)
              Nie liczyłeś kosztów transportu, kapsli, kapslownicy,wiader, czegoś dezynfekcji
              oraz swojej roboty
              Słody suchym miejscu możesz przetrzymywać nawet pół roku
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • lorak1986
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.03
                • 16

                #22
                Ok, więc jutro wszystko zamawiam/

                Nie liczyłem wszystkich kosztów ponieważ robię to tylko dla siebie więc cały sprzęt i tak zostanie u mnie.

                Zapomniałem o gęstwie, to już kolejne 40zł, które przeznaczę na transport i pirosiarczyn sodu.

                A jak przetrzymywać szyszki chmielu? Normalnie w zwykłym plastikowym pojemniku?

                Koszty liczę tylko dla siebie. Żebym wiedział ile mogę wypić piwek dziennie

                PS. Dobrze podałem temperatury?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #23
                  Zamów granulat, łatwiejszy w przechowywaniu. Temp OK
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • lorak1986
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.03
                    • 16

                    #24
                    Kolejne pytanie z innej beczki
                    Robię CYDR.
                    Wybrałem TEN brew-kit.
                    Czy mogę do niego dodać 1.1KG cukru zamiast 1KG (chcę żeby był troszkę mocniejszy)?
                    Czy po burzliwej od razu do butelek czy robić cichą dla klarowności?
                    W jakiej temperaturze burzliwa, cicha i leżakowanie?

                    Comment

                    • RobertK
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.02
                      • 113

                      #25
                      Własnie od Świąt pije swoje pierwsze piwo. Jestem w szoku, że w warunkach domowych można zrobić takiego super pilsa. Czeski pils, surowce i według receptury z http://www.homebrewing.pl/pils-bohem...cow-p-282.html

                      nie mam sprzętu i dziękuje Koledze Janowi Niesłańczykowi znakomitemu piwowarowi, że namówił mnie i użyczył swój sprzęt oraz za jego nieocenione rady.

                      Piwo jest naprawdę świetne.
                      Attached Files

                      Comment

                      • lorak1986
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2015.03
                        • 16

                        #26
                        Panowie jest problem.
                        Zrobiłem cydr tak jak wcześniej pisałem.
                        Start 3 kwietnia (piątek wieczór).
                        Tydzień po (11 kwietnia) chciałem go butelkować ale jeszcze bulgotało z rurki. BLG wyszło aż 2 i w smaku czuć było BARDZO drożdże.
                        Dziś (15 kwietnia) czyli 13 dzień, bulgocze raz na kilka godzin i BLG wynosi -3 (nad zerem mam czerwoną obwódkę na której pisze WINO i nawet tą wartość przekroczyło, oczywiście mierzone przy 20*C). Nadal czuć drożdże. Czy mam już butelkować i podczas leżakowania dojdzie? Ja nie czuję żadnych jabłek, bąbelki są jak w szampanie i nawet śmierdzi jak drożdże.
                        Last edited by lorak1986; 2015-04-15, 15:43.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X