Wysoki aldehyd octowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dzoshu
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 496

    #1

    Wysoki aldehyd octowy

    RIS 23BLG. Drożdże S04.

    Fermentacja burzliwa 2+ tygodnia. Drożdże ruszyły bardzo intensywnie, wysoka piana, wyłaziła z fermentora. Przez chwilę fermentacja przebiegała bez pokrywy ale cały czas w lodówce styropianowej w temperaturze 16C.

    Po 2 tygodniach przelanie na cichą. Cicha trochę ponad 2 tygodnie (próba BLG wykonana po 1 tygodniu i po 2gim - BLG nie zmieniło się - piwo odfermentowało do 10BLG, rurka nie bulkała itd. czyli w sumie piwo leżało tydzień nie fermentując).

    Z fermentora dało się wyczuć intensywny zapach farby emulsyjnej, zielonego jabłka ale normalka - świeże piwo.

    Próba piwa po miesiącu leżakowania w temperaturze pokojowej - z butelki bucha aldehydem.
    Próba piwa po 2 miesiącach leżakowania w temperaturze pokojowej - nie widzę większych zmian.

    Farba dominuje zarówno w smaku jak i zapachu skutecznie przykrywając resztę ale pod spodem czuć całkiem przyjemny porterowy klimat. Piana i wysycenie niskie ale użyłem mało środka do refermentacji z zamiarem długiego leżakowania.

    Pytanie do osób z doświadczeniem - czy jest szansa, żeby z czasem np. po 6 miesiącach leżakowania aldehyd (jako półprodukt) zniknął albo zredukował się z poziomu obecnego do znośnego?
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dzoshu
    RIS 23BLG. Drożdże S04.

    Fermentacja burzliwa 2+ tygodnia. Drożdże ruszyły bardzo intensywnie, wysoka piana, wyłaziła z fermentora. Przez chwilę fermentacja przebiegała bez pokrywy ale cały czas w lodówce styropianowej w temperaturze 16C.

    Po 2 tygodniach przelanie na cichą. Cicha trochę ponad 2 tygodnie (próba BLG wykonana po 1 tygodniu i po 2gim - BLG nie zmieniło się - piwo odfermentowało do 10BLG, rurka nie bulkała itd. czyli w sumie piwo leżało tydzień nie fermentując).

    Z fermentora dało się wyczuć intensywny zapach farby emulsyjnej, zielonego jabłka ale normalka - świeże piwo.

    Próba piwa po miesiącu leżakowania w temperaturze pokojowej - z butelki bucha aldehydem.
    Próba piwa po 2 miesiącach leżakowania w temperaturze pokojowej - nie widzę większych zmian.

    Farba dominuje zarówno w smaku jak i zapachu skutecznie przykrywając resztę ale pod spodem czuć całkiem przyjemny porterowy klimat. Piana i wysycenie niskie ale użyłem mało środka do refermentacji z zamiarem długiego leżakowania.

    Pytanie do osób z doświadczeniem - czy jest szansa, żeby z czasem np. po 6 miesiącach leżakowania aldehyd (jako półprodukt) zniknął albo zredukował się z poziomu obecnego do znośnego?
    Przykro mi ale chyba kanał. Niestety w domowych warunkach szczególnie przy górnej fermentacji, to otwarty baniak nie zdaje egzaminu. Pokrywa na baniak rurka w pokrywie,żeby nie musieć jej uchylać. Albo co chwila kwasior.

    Comment

    • Dzoshu
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.12
      • 496

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
      Przykro mi ale chyba kanał. Niestety w domowych warunkach szczególnie przy górnej fermentacji, to otwarty baniak nie zdaje egzaminu. Pokrywa na baniak rurka w pokrywie,żeby nie musieć jej uchylać. Albo co chwila kwasior.
      Sam nie wiem. Wydawało mi się, że aldehyd octowy to raczej efekt słabych/małej ilości drożdży czy skoków temperatury przez co piwo na etapie dofermentowania nie rozłożyło tego związku a nie, że związek powstał przez zakażenie.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dzoshu
        Pytanie do osób z doświadczeniem - czy jest szansa, żeby z czasem np. po 6 miesiącach leżakowania aldehyd (jako półprodukt) zniknął albo zredukował się z poziomu obecnego do znośnego?
        Podczas refermentacji powinien się zredukować.

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
        Przykro mi ale chyba kanał. Niestety w domowych warunkach szczególnie przy górnej fermentacji, to otwarty baniak nie zdaje egzaminu. Pokrywa na baniak rurka w pokrywie,żeby nie musieć jej uchylać. Albo co chwila kwasior.
        Opowieści dziwnej treści. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Płaci ci ktoś za opowiadanie niestworzonych historii w każdym temacie?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • IvanH
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.06
          • 63

          #5
          Jest ryzyko, że mamy do czynienia nie z aldehydem octowym (który powinien się zredukować) a z octanem etylu, który jest wadą nieprzemijającą. Bardziej to pachnie wtedy wszystko rozpuszczalnikiem, niż farbą emulsyjną (zielonym jabłuszkiem), ale skoro nie przemija to być może to octan.

          Comment

          • gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
            Podczas refermentacji powinien się zredukowa

            Opowieści dziwnej treści. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Płaci ci ktoś za opowiadanie niestworzonych historii w każdym temacie?
            Oczywiście. Tobie za bredzenie wszak także. Zredukować to sobie możesz.
            Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2015-04-03, 21:55.

            Comment

            • IvanH
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.06
              • 63

              #7
              Szykuje się dyskusja w temacie czy znowu prywatne najazdy?

              Comment

              • gobong
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.04
                • 658

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika IvanH
                Szykuje się dyskusja w temacie czy znowu prywatne najazdy?
                Piwo 3 miesiące w butelce. Może to i nie dużo w tym stylu, ale bez cienia poprawy. Rozłoży się coś jeszcze? Piwo wyłaziło z fermentora, temperatura 16 stopni, mi to wygląda na zakażenie. Jak ktoś ma w domu, czy innym pomieszczeniu gdzie fermentuje piwo taką a nie inna florę i faunę (bakterie i grzyby) to jeden fermentor a nawet dwa nie zmienia tego i jak będą stały otwarte a nawet wystarczy częste do nich zaglądanie albo jak w tym przypadku kontakt z atmosferą poprzez kipiącą piane to do czego to doprowadzi? Taka loteria raz wyjdzie , raz się zakazi. Lepiej zamknąć fermentor otwierać tylko przy przelewaniu i mieć spokojna głowę. Jacer niech fermentuje w domu latem w otwartym baniaku i niech mu wszystkie piwa smaczne wychodzą

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
                  Jacer niech fermentuje w domu latem w otwartym baniaku i niech mu wszystkie piwa smaczne wychodzą
                  Powtarzam, ktoś ci płaci za te kłamstwa? Sezon zakańczałem gdy wyłączałem ogrzewanie w domu. Tam gdzie fermentowałem piwa nigdy nie była temp. wieksza niż 18stC.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • gobong
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.04
                    • 658

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Powtarzam, ktoś ci płaci za te kłamstwa? Sezon zakańczałem gdy wyłączałem ogrzewanie w domu. Tam gdzie fermentowałem piwa nigdy nie była temp. wieksza niż 18stC.
                    Jak jesteś taki odważny to wymień te kłamstwa. Skoro twierdzisz że kłamię i to za pieniądze. Chyba musisz udowodnić to kłamstwo , a także , wykazać że ktoś za to płaci, albo to udowodnij albo przeproś. Mylić się można, ty zarzucasz płatne kłamstwo, to już jest oszczerstwo, udowodnij albo przeproś.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2015-04-05, 01:19.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • bartek90
                      Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                      bartek90
                      Cześć wszystkim,
                      jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                      Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                      2020-05-14, 12:41
                    • tomaszjanczyk
                      Pierwsza próba - pytanie na CITO
                      tomaszjanczyk
                      Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                      W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                      Zaczynałem około 16:00.

                      Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                      2020-04-22, 09:46
                    • pietrus96
                      Osad w butelkach
                      pietrus96
                      Cześć,
                      dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
                      2024-01-13, 20:24
                    • pegazus300
                      Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!
                      pegazus300
                      Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
                      2018-04-10, 16:26
                    • heckler
                      Czechy, Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
                      heckler
                      Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

                      To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
                      2025-01-17, 10:05
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...