Pytanie o fermentację.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo122
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 2

    #1

    Pytanie o fermentację.

    Witam

    To mój pierwszy post na forum bo do tej pory udało się wyszukać odpowiedź.

    Pytanie jest takie:

    W poniedziałek zmontowałem pierwszą warkę z zacieraniem. Grodzisz z zestawu, 7,8BLG. O 1 w nocy zadałem drożdze do brzeczki 25 stopni. Przez noc coś się zaczeło dziać, pojawiła się niewielka piana, woda w rurce fermentacyjnej zostałą wypchnięta z jednej komory do drugie. Czy bulgotało nie wiem bo spałem . Dziś rano natomiast zobaczyłem, że piana opadła a poziom wody w rurce jest teraz taki sam w obu komorach. Dodam, że temperetura przez te 2 dni spadła do 22 stopni. Czy fermentacja się skończyła? Czy może zwolniła z powodu niższej temperatury? Czy coś się generelnie spaprało? Martwi mnie brak ruchy w rurce fermentacyjnej.
    Z góry dziękuję
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    #2
    Nie sugeruj się rurką. Wiem że na początku człowiek zawsze jest niepewny i ciekawy, ale najlepszym przyjacielem fermentacji jest spokój. Zrób pomiar blg tak w 5-6 dniu fermentacji potem dwa dni później sprawdź czy nic się nie zmieniło i wtedy będziesz wiedział czy jest koniec burzliwe. Prócz tego nic nie rób, niech piwko sobie stoi.
    Browar domowy SKOTAR

    Comment

    • przemo122
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.02
      • 2

      #3
      Wielkie dzięki

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Grodzisz to piwo o tak małej gęstości nastawnej, że jedna noc w zupełności wystarczy na pełne przefermentowanie tego, co ma przefermentować. Niezależnie od tego, nawet bez mierzenia piwo powinno stać tydzień do przelania na fermentację cichą.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Grbuy
          Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
          Grbuy
          Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
          2023-11-30, 20:57
        • tomaszjanczyk
          Pierwsza próba - pytanie na CITO
          tomaszjanczyk
          Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

          W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

          Zaczynałem około 16:00.

          Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
          2020-04-22, 09:46
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • Komos92
          Czy to zakażenie?
          Komos92
          Witam, fermentuję już któreś z kolei piwo z brewkita i tym razem zauważyłem niemiłą niespodziankę. To trzeci dzień fermentacji, a z rurki fermentacyjnej wydobywa się dość ostry zapach siarkowodoru (pierwszego i drugiego dnia go nie było). Po otwarciu fermentora zauważyłem, że na powierzchni...
          2018-09-03, 14:50
        • dadek
          Chorwacja, Split, Dinka Šimunovića 14a, Pivovara Tap B
          dadek
          Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
          2021-09-18, 01:49
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...