Pytanie o fermentację.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo122
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 2

    Pytanie o fermentację.

    Witam

    To mój pierwszy post na forum bo do tej pory udało się wyszukać odpowiedź.

    Pytanie jest takie:

    W poniedziałek zmontowałem pierwszą warkę z zacieraniem. Grodzisz z zestawu, 7,8BLG. O 1 w nocy zadałem drożdze do brzeczki 25 stopni. Przez noc coś się zaczeło dziać, pojawiła się niewielka piana, woda w rurce fermentacyjnej zostałą wypchnięta z jednej komory do drugie. Czy bulgotało nie wiem bo spałem . Dziś rano natomiast zobaczyłem, że piana opadła a poziom wody w rurce jest teraz taki sam w obu komorach. Dodam, że temperetura przez te 2 dni spadła do 22 stopni. Czy fermentacja się skończyła? Czy może zwolniła z powodu niższej temperatury? Czy coś się generelnie spaprało? Martwi mnie brak ruchy w rurce fermentacyjnej.
    Z góry dziękuję
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    #2
    Nie sugeruj się rurką. Wiem że na początku człowiek zawsze jest niepewny i ciekawy, ale najlepszym przyjacielem fermentacji jest spokój. Zrób pomiar blg tak w 5-6 dniu fermentacji potem dwa dni później sprawdź czy nic się nie zmieniło i wtedy będziesz wiedział czy jest koniec burzliwe. Prócz tego nic nie rób, niech piwko sobie stoi.
    Browar domowy SKOTAR

    Comment

    • przemo122
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.02
      • 2

      #3
      Wielkie dzięki

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Grodzisz to piwo o tak małej gęstości nastawnej, że jedna noc w zupełności wystarczy na pełne przefermentowanie tego, co ma przefermentować. Niezależnie od tego, nawet bez mierzenia piwo powinno stać tydzień do przelania na fermentację cichą.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X