Parę warek już za mną ale teraz w planach żytnie i wymyśliłem taką recepturę:
Słody
Żytni 2,000 kg
monachijski I 2,000 kg
melanoidynowy 500,000 g
Żytni czekoladowy 200,000 g
Chmiel
Huell Melon 9,3% 10g 60 min
Huell Melon 9,3% 20g 15 min
Drożdże WB-06
Mech Irlandzki
Wg Brewtargeta wychodzi ok 13BLG.
Mam problem ze słodem melanoidynowym czy tyle nie będzie za dużo? Jak czytałem to trochę przed nim przestrzegają, używam go pierwszy raz w związku z tym moje wątpliwości. Drugie pytanie o monachijski, zostawić taki czy zmniejszyć albo całkiem na pilzneński zamienić?
Słody
Żytni 2,000 kg
monachijski I 2,000 kg
melanoidynowy 500,000 g
Żytni czekoladowy 200,000 g
Chmiel
Huell Melon 9,3% 10g 60 min
Huell Melon 9,3% 20g 15 min
Drożdże WB-06
Mech Irlandzki
Wg Brewtargeta wychodzi ok 13BLG.
Mam problem ze słodem melanoidynowym czy tyle nie będzie za dużo? Jak czytałem to trochę przed nim przestrzegają, używam go pierwszy raz w związku z tym moje wątpliwości. Drugie pytanie o monachijski, zostawić taki czy zmniejszyć albo całkiem na pilzneński zamienić?
Comment