Pytanie o gęstwę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur_m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 23

    Pytanie o gęstwę

    Witam szanowne koleżanki i kolegów, jak widać jestem nowym użytkownikiem forum i początkującym piwowarem. Piwowar to w zasadzie za dużo powiedziane, ale mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będę mógł z dumą powiedzieć, że to co uwarzę nadaje się do kosztowania. Więc przejdę do rzeczy. Mam za sobą pierwsze piwko, na razie IPA z brewkita, butelkowanie było z dniu wczorajszym i zebrałem z tego trochę gęstwy. Przymierzam się do następnych, już mam zakupione surowce na grodziskie 8 blg i irish red ale 12 blg. No i mam następujące pytania:
    1. Czy warto zamiast drożdży sypkich saflager s-23 oraz safale s-04 użyć do tych piwek zebranej gęstwy?
    2. Jeśli tak, to w jakich ilościach na uwarzenie 20 l?
    Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur_m Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam szanowne koleżanki i kolegów, jak widać jestem nowym użytkownikiem forum i początkującym piwowarem. Piwowar to w zasadzie za dużo powiedziane, ale mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będę mógł z dumą powiedzieć, że to co uwarzę nadaje się do kosztowania. Więc przejdę do rzeczy. Mam za sobą pierwsze piwko, na razie IPA z brewkita, butelkowanie było z dniu wczorajszym i zebrałem z tego trochę gęstwy. Przymierzam się do następnych, już mam zakupione surowce na grodziskie 8 blg i irish red ale 12 blg. No i mam następujące pytania:
    1. Czy warto zamiast drożdży sypkich saflager s-23 oraz safale s-04 użyć do tych piwek zebranej gęstwy?
    2. Jeśli tak, to w jakich ilościach na uwarzenie 20 l?
    Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
    S-23 to drożdże dolnej fermentacji, do tych jakie planujesz to nie za bardzo. Używanie gęstwy także z drożdży suchych jak najbardziej się sprawdza, o ile gęstwa jaką posiadasz pasuje do stylu. Do każdego z obu piw jakie masz w planach 1 saszetka spokojnie wystarczy. A'la grodziskie to często s-33 fermentują.

    Comment

    • artur_m
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 23

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
      S-23 to drożdże dolnej fermentacji, do tych jakie planujesz to nie za bardzo. Używanie gęstwy także z drożdży suchych jak najbardziej się sprawdza, o ile gęstwa jaką posiadasz pasuje do stylu. Do każdego z obu piw jakie masz w planach 1 saszetka spokojnie wystarczy. A'la grodziskie to często s-33 fermentują.
      Co do drożdży s-23 okazało się, że zamawiałem właśnie te które proponujesz s-33 bo właśnie te drożdże zalecają do grodziskiego, ale jak teraz widać przez pomyłkę przyszły mi s-23, a że nie mam jeszcze doświadczenia to gdyby nie ta dyskusja, to bym je użył do grodziskiego. Dzięki za spostrzeżenie. Wracając do mojego zapytania, tak jak wspomniałem gęstwę miałem od IPA z brewkita, a drożdże były w zestawie, nawet nie wiem jakie. Czy tą gęstwę mogę użyć do któregoś z tych dwóch piw i ile?

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur_m Wyświetlenie odpowiedzi
        Co do drożdży s-23 okazało się, że zamawiałem właśnie te które proponujesz s-33 bo właśnie te drożdże zalecają do grodziskiego, ale jak teraz widać przez pomyłkę przyszły mi s-23, a że nie mam jeszcze doświadczenia to gdyby nie ta dyskusja, to bym je użył do grodziskiego. Dzięki za spostrzeżenie. Wracając do mojego zapytania, tak jak wspomniałem gęstwę miałem od IPA z brewkita, a drożdże były w zestawie, nawet nie wiem jakie. Czy tą gęstwę mogę użyć do któregoś z tych dwóch piw i ile?
        Wszystko można, to drożdże górnej fermentacji, użyte były do fermentacji piwa w wyspiarskim stylu. Jednak czy warto? Ja bym oba piwa fermentował na s-04, tylko najpierw mocniejsze a potem słabsze, grodziskie wędzone jest.

        Comment

        • artur_m
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 23

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
          Wszystko można, to drożdże górnej fermentacji, użyte były do fermentacji piwa w wyspiarskim stylu. Jednak czy warto? Ja bym oba piwa fermentował na s-04, tylko najpierw mocniejsze a potem słabsze, grodziskie wędzone jest.
          Ok, to tak zrobię, jak dobrze zrozumiałem najpierw irish red ale na drożdżach s-04, a potem grodziskie na gęstwie która pozostanie po irish red ale. Czy 100 ml świeżej gęstwy na 20 l wystarczy? Gdzieś wyczytałem, że właśnie tyle potrzeba.

          Comment

          • gobong
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.04
            • 658

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur_m Wyświetlenie odpowiedzi
            Ok, to tak zrobię, jak dobrze zrozumiałem najpierw irish red ale na drożdżach s-04, a potem grodziskie na gęstwie która pozostanie po irish red ale. Czy 100 ml świeżej gęstwy na 20 l wystarczy? Gdzieś wyczytałem, że właśnie tyle potrzeba.
            Nie chcę się autorytarnie wypowiadać, bowiem nie warzyłem nigdy z brewkita, tylko czytałem opinie że drożdże do nich dołączane nie są zbyt wysokiej jakości. Nie mam pojęci jak jest faktycznie. Jednak jak masz zdrową gęstwę i masz ochotę to użyj gęstwy. Ja jakbym miał zamiar oba piwa fermentować tymi samymi drożdżami to najpierw warzyłbym irish, bo mimo że grodziskie lżejsze ale wędzone i nie chciałbym nawet cienia wędzonki przenosić do stylu gdzie wędzonka jest niepotrzebna. Starczy taka ilość gęstwy. Następnym razem zostaw sobie jednak więcej. Jeszcze jedno, piszesz że gęstwa zebrana przed butelkowaniem, mam nadzieję że dlatego że nie robiłeś "cichej" fermentacji bo jak gęstwa z "cichej" to daj sobie spokój i weź nowe drożdże. Polecam zawsze robić "cichą" fermentację, naprawdę warto.

            Comment

            • artur_m
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.03
              • 23

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong Wyświetlenie odpowiedzi
              Jeszcze jedno, piszesz że gęstwa zebrana przed butelkowaniem, mam nadzieję że dlatego że nie robiłeś "cichej" fermentacji bo jak gęstwa z "cichej" to daj sobie spokój i weź nowe drożdże. Polecam zawsze robić "cichą" fermentację, naprawdę warto.
              Tak jak piszesz to z tą gęstwą dam sobie spokój, może wykorzystam do pizzy i zobaczę co wyjdzie. Piwa nie zlewałem na cichą bo to pierwsze i bałem się o zakażenie, gdy się zakończyła burzliwa to przetrzymałem dłużej w fermentorze, w sumie 13 dni i gdy zlałem do butelek to od razu zebrałem gęstwę, ale to już bez znaczenia.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X