Witam szanowne koleżanki i kolegów, jak widać jestem nowym użytkownikiem forum i początkującym piwowarem. Piwowar to w zasadzie za dużo powiedziane, ale mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będę mógł z dumą powiedzieć, że to co uwarzę nadaje się do kosztowania. Więc przejdę do rzeczy. Mam za sobą pierwsze piwko, na razie IPA z brewkita, butelkowanie było z dniu wczorajszym i zebrałem z tego trochę gęstwy. Przymierzam się do następnych, już mam zakupione surowce na grodziskie 8 blg i irish red ale 12 blg. No i mam następujące pytania:
1. Czy warto zamiast drożdży sypkich saflager s-23 oraz safale s-04 użyć do tych piwek zebranej gęstwy?
2. Jeśli tak, to w jakich ilościach na uwarzenie 20 l?
Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
1. Czy warto zamiast drożdży sypkich saflager s-23 oraz safale s-04 użyć do tych piwek zebranej gęstwy?
2. Jeśli tak, to w jakich ilościach na uwarzenie 20 l?
Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.
Comment