zabutelkowalem bez cichej?!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marhack
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 13

zabutelkowalem bez cichej?!

wiatm
    pierwsze moje zazenie z puszki i juz widze ze chyba zrobilem blad (wedlug instrukcji z puszki wszystko jest ok)
    chodzi o to ze po buzliwej fermentacji gdy juz sie wszystko uspokoilo to zalalem wszystko do butelek dodalem takie dropsy glukozowe i zakapslowalem (!)
    wedlug instrukcji obslugi z puszki tak bylo napisane ale teraz tu czytam ze mam chyba w domu maly sklad granatow (?)
    czy moje butelki na pewno zaczna strzelac czy to jest tylko ze raz na jakis czas to sie moze zdazyc?
    pozdraiam
  • Jankos
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.01
    • 35

A mierzyłeś BLG w trakcie burzliwej, żeby sprawdzić czy fermentacja się skończyła? Mierzyłeś przed rozlewem? Napisz też ile tego cukru poszło do refermentacji na ile litrów piwa.

Comment

• marhack
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 13

Nie mierzylem bo nie mialem czym (jak juz wspominalem jestem nowy) po prostu postepowalem zgodnie ze wskazowkami podanymi na puszcze. Co do cukru to nie byl to cukier tylko jakis zamiennik polecany w sklepie do lagerow i bylo go jakos kolo kilkograma.
      Na oko fermentacja sie zakonczyla bo wszystkie bañki opadly.
      Wiem ze nie pomagam z taka iloscia ijformacji ale na przyszlosc bede wiedzial zeby najpiere troszke bardziej poczytac a pozniej dzialac.
      Pozrawiam

Comment

• Jankos
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.01
        • 35

To, że "bańki" opadły wcale nie musi oznaczać, że fermentacja ustała. Zaopatrz się w areometr, bo to jednak podstawowy sprzęt. Skoro nie wiesz, jakie BLG miało piwo w momencie zabutelkowania i dałeś kilogram (!!!) glukozy (jak dobrze mniemam) na 20 parę litrów piwa (podejrzewam) to radzę te butelki otwierać gdzieś na poligonie w skafandrze sapera.

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Ten temat nadaje się wyłącznie do białych porterów. O FCJP też warto wspomnieć.

Comment

• marhack
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.04
            • 13

A jak by te butelki otworzyć i znać wszystko do bańki cisnieniowej? Bo taka dostałem jak kupiłem zestaw małego browarnika

Comment

• mariucha
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 13

A jakby tak zgłębić tajniki języka polskiego jak się próbuje pisać w tym języku?
              Co do piwa to zrobiłeś wszystko nie tak, co z tego wyjdzie to wróżenie z fusów, poczytaj sobie trochę o tym na tym forum albo na piwo.org. Zapewniam, że są tam wszystkie niezbędne informację do warzenia dobrego piwa.

Comment

• mrmaki
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.08
                • 25

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mariucha Wyświetlenie odpowiedzi
                A jakby tak zgłębić tajniki języka polskiego jak się próbuje pisać w tym języku?
                Co do piwa to zrobiłeś wszystko nie tak, co z tego wyjdzie to wróżenie z fusów, poczytaj sobie trochę o tym na tym forum albo na piwo.org. Zapewniam, że są tam wszystkie niezbędne informację do warzenia dobrego piwa.

Po pierwsze to uspokój się chłopie. Nie wiesz na jakim komputerze to pisał o ile to był komputer. Nie wiesz też czy posiadał system operacyjny obsługujący polskie znaki.
                Po drugie. Po to jest założony dział KOŁYSKA PIWOWARSKA aby każdy mógł zadać trapiące go pytanie i otrzymać odpowiedz. Przestań zachowywać się jak super wyrachowany i wszystko wiedzący piwowar.
                India Pale Ale - recepta na dogodne życie

Comment

• anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

Oczywiście kto pyta nie błądzi. Tylko skąd mamy wiedzieć jakie było blg? Wystarczy wypełnić profil i nie będzie powodów do czepiania
                  Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...
                  X