Pierwsze piwo i wątpliwość

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • drsanchez
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 3

    #1

    Pierwsze piwo i wątpliwość

    Witam wszystkich
    Postanowiłem kupić sobie zestaw do robienia piwa i pierwsze z brewkitu już zrobiłem, wszystko zgodnie z instrukcją. Niestety mam dziwną sytuację. Fermentator nie bulgotał co mnie zmartwiło, ale wydawało mi się że taka lekka piana jest, mimo że fermentator mam biał z plastiku, a w rurce fermentacyjnej na początku idąc od dołu zrobił się osad wilgoci, gdzieś tak na 4-5 cm. Nie mogłem sprawdzić na początku poziomu BLG, ponieważ zniszczyłem sobie cukromierz
    Po tygodniu piwo miało i ile się nie mylę około 7 BLG, więc się zmartwiłem i dodałem drożdży piekarniczych i trochę cukru. Teraz minął już prawie drugi tydzień, wczoraj brzeczka miała mniej więcej 5 BLG, dziś podchodzi pod 4 BLG. Osad wilgoci w rurce fermentacyjnej jest cały czas taki sam. Sytuacja wydaje mi się dziwna i nie wiem co robić. Czy można tą brzeczkę spisać na straty czy może jest ok?
    Dodam na koniec najważniejsze, brewkit to Gozdawa Belgian Blonde Ale, używałem cukru kandyzowanego, a brzeczka była w temperaturze średnio 20 stopni, czasami dochodziło do 22, a czasami do 19. Drożdze zadawałem przy mniej więcej 24 stopniach.
    Teraz jeszcze przy mierzeniu BLG spróbowałem tego co jest i nie wiem jak to powinno smakować, ale wydaje mi się, że jest ok, bo mogę coś takiego wypić, nie jest zbyt dobre, ale do wytrzymania.
  • seca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 25

    #2
    Za dużo pewnie nie pomogę bo nigdy nie robiłem piwa z brewkitu. Mogę tylko powiedzieć, że rurkę fermentacyjną i bulgotanie możesz całkowicie zignorować. Mam co prawda małe doświadczenie - raptem kilka warek w dorobku. Jednak jeszcze nigdy nie używałem rurki fermentacyjnej przy fermentacji piwa. To, że pojawiły się skropliny w rurce to normalne zjawisko. Ja jak otwieram fermentator, to wieko jest całe mokre. Woda paruje i następuje kondensacja na ściankach.
    Nie wiem jakie drożdże zadałeś na początku. Piana była?
    Kompletnie nie rozumię idei zadania drożdży piekarskich i czemu miał ten zabieg służyć.

    Comment

    • EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

      #3
      Teraz to już raczej nic z tym piwem nie zrobisz ale wylewać nie ma sensu według mnie. Zabutelkuj z minimalnym dodatkiem cukru do refermentacji (2g na 0,5 litra) i zobaczysz co z tego wyszło. Wylać zawsze zdążysz.
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • drsanchez
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.04
        • 3

        #4
        Czytałem na jednym forum że drożdże piekarskie pomogły i zaczęło fermentować jak trzeba.

        Co mogłem zrobić nie tak i co może być przyczyną że to normalnie nie sfermentowało do 2 BLG albo mniej? Drożdże jakie zadałem dostałem do całego zestawu i brewkitu z homebeer.pl, nie pamiętam dokładnie jakie, ale na pewno było na nich napisane że są przeznaczone do belgijskich piw.

        Nawet jeśli to będzie niedobre, to zamierzam zrobić kolejne piwo i nie chciałbym żeby to się powtórzyło.

        Comment

        • EzEt
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.03
          • 156

          #5
          Jest sporo tematów o niedofermentowanych piwach. Najczęstsze przyczyny to słabo napowietrzona brzeczka, zła kondycja drożdży, błąd w zacieraniu (chociaż brewkitów to nie dotyczy). Poczytaj o tej kwestii przed następną warką.

          4 blg to nie jest jakiś wielki problem. Obecnie mam blonda w fermentorze i też ma 4 (ekstrakt początkowy - około 17,8). Drożdże to T-58 więc suchary. Może te które dostałeś niżej nie zejdą. 4 blg przy wysokim ekstrakcie i suchych drożdżach to sytuacja raczej normalna.
          Ostatnia zmiana dokonana przez EzEt; 2015-04-08, 21:19.
          https://www.facebook.com/browarbaluty/

          Comment

          • artur_m
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.03
            • 23

            #6
            Nie chcę się wymądrzać i żadnych porad raczej Ci nie udzielę, bo ze mnie żaden piwowar, ale mam za sobą już 1 brewkita i powiem ci jak ja go robiłem. Było to 2,1 kg ekstraktu płynnego nachmielonego na piwo IPA na 23 l wody. Całe opakowanie włożyłem do bardzo gorącej wody na kilka-kilkanaście minut, potem do odkażonego fermentora wlałem 3 l gorącej wody, następnie wlałem ekstrakt z torebki, wymieszałem odkażonym mieszadłem, dosypałem do tego 1 kg ekstraktu słodowego niechmielonego, 400 g glukozy, wymieszałem, dodałem jeszcze trochę gorącej wody i do całości uzupełniłem wodą prosto z kranu, lejąc z góry i napowietrzając całość (na powierzchni wytworzyła się spora piana). Po zmierzeniu poziomu blg dodałem drożdże dołączone do brewkita przy temp. ok. 20-22 st. Całość zamknąłem szczelnie i odstawiłem w kąt. Bulgotało mi w rurce do 9 dnia od zadania drożdży. Do butelek zlałem 13 dnia, kiedy balingometr wskazywał 1,5 jednostki. Myślę, że mi wyszło, moje pierwsze piwo, gdyż jak otworzyłem jedną butelkę w 5 dniu od zakapslowania (zalecane najwcześniej po miesiącu) i wypiłem pierwsze łyki, to od razu naszła mnie niechęć na piwa sklepowe. Co za smak i ta gorycz, a podobno piwa z brewkitu to jeszcze nie to samo, co przy samodzielnym zacieraniu. Przy kapslowaniu smak piwa też był niezły. Przyczyn, dlaczego ci nie bulgotało i tym podobne, możesz dowiedzieć się dużo przeglądając różne fora internetowe. Może to była wina niedomkniętego fermentora, niektórzy nie używają wcale rurek i właśnie niedomykają pokrywy. Ważne też jest, abyś to wszystko robił w sterylnych warunkach. Poczytaj jeszcze trochę, pooglądaj, ja nim podjąłem pierwszą próbę na brewkicie, spędzałem przy komputerze po kilka godzin dziennie zbierając w sieci potrzebne informacje, jest tego naprawdę dużo. Jak ci nie wyjdzie, to się nie zniechęcaj tylko próbuj dalej. Powodzenia.

            Comment

            • lotnik23
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.09
              • 18

              #7
              Najlepiej jest sprawdzać przez 2-3 dni czy Blg się rusza. Jeśli stoi w miejscu przelewaj na cichą, ewentualnie tam dofermentuje, albo od razu butelkuj bo niektórzy i tak robią chociaż ja zawsze robiłem cichą. Skoro nie znasz Blg początkowego to ciężko powiedzieć do ilu mogło zejść.
              Sprawdź po cichej czy czujesz jakieś znaczące wady w piwie i wtedy zdecydujesz czy butelkować. Jeśli nie wiesz jak powinno smakować to polecam pójść do sklepu i kupić jakiegoś dobrego Blondie. Łatwiej będzie Ci ocenić jak bardzo odbiegasz od stylu .
              Browar domowy Ferment - https://www.facebook.com/BrowardomowyFerment

              Comment

              • drsanchez
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.04
                • 3

                #8
                Sprawdziłem dzisiaj i wskaźnik podchodzi pod 3 Blg. Czy nie jest to dziwne jeśli zacząłem 28 marca?
                Skoro się zmniejszyło to jeszcze czekać z rozlewem, prawda?

                Comment

                • pharun88
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2015.01
                  • 128

                  #9
                  Jak spada to czekaj. Chyba ze masz zamiar robić cicha fermentacje, to zlej i daj spokojnie poleżeć około tygodnia bez grzebania w młodym piwku.
                  Moje pierwsze 3 warki to były brewkity. Po 7-8 dniach burzliwej zazwyczaj schodziło do 3-2BLG, tydzień cichej 2BLG i butelkowanie. Granatów nie było

                  Chociaż w Twoim wypadku to wszystko może się zdarzyć. Dużo grzebałeś w tym piwie i często otwierany fermentor. Strach żeby jakaś infekcja się nie wdała. Głównie dlatego zrobił bym cicha, jak po tygodniu wszystko będzie ok z piwkiem spokojnie można butelkować.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • SielskieWzgorze
                    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                    SielskieWzgorze
                    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                    ...
                    2024-02-19, 09:28
                  • Daray
                    Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                    Daray
                    Dzień dobry,

                    W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                    Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                    2023-03-13, 20:01
                  • Mar11111
                    Początki z brewkitem...
                    Mar11111
                    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                    2024-04-20, 14:46
                  • kOnOr
                    Co to sie staneło?
                    kOnOr
                    Witam serdecznie.
                    W ten czwartek(4.01.2018) o godz.17.00 zamknelem fermentator z brewkitem coopera typu draught.dzis w rurce fermentacyjnej wszystko stoi i nie daje znaku zycia.otworzylem fermentator z wszystkimi znanymi mi zasadami bezpieczenstwa.Piany prawie w cale.BLG 2%
                    co dalej panowie...
                    2018-01-07, 13:42
                  • uszyniak13
                    Potrzebna pomoc. burzliwa fermentacja
                    uszyniak13
                    Dzień dobry wszystkim.
                    Z góry przepraszam, jeśli podobny temat był już poruszany ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
                    Podjąłem się wyzwania uwarzenia pierwszego piwa. Starałem się poczytać na forach jak to robić, oglądałem filmiki. Wiadomym jest, że stworzenie dobrego...
                    2018-03-21, 16:39
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...