Czy to zakażenie!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar_Mateo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 10

Czy to zakażenie!

Witam wszystkich.
    Ostatnio uwarzyłem piwo AIPA, w dniu rozlewu do butelek moim oczom ukazał się oto taki widok:

Click image for larger version

Name:	IMG_2138.jpg
Views:	1
Size:	19,4 KB
ID:	2092836
    Click image for larger version

Name:	IMG_2140.jpg
Views:	1
Size:	15,5 KB
ID:	2092837

Piwo smakuje dobrze nie wyczuwam w smaku jakiegoś zepsucia, smakuje jak typowa AIPA.
    Chmieliłem to piwo na zimno, wsypałem do fermentora luzem chmiel po 4 dniach go odfiltrowałem i na drugi dzień miałem rozlewać.
    Czy to mogą być jakieś osady chmielu, czy to ewidentne zakażenie.

Proszę o pomoc.
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar_Mateo Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam wszystkich.
    Ostatnio uwarzyłem piwo AIPA, w dniu rozlewu do butelek moim oczom ukazał się oto taki widok:

[ATTACH]65478[/ATTACH]
    [ATTACH]65479[/ATTACH]

Piwo smakuje dobrze nie wyczuwam w smaku jakiegoś zepsucia, smakuje jak typowa AIPA.
    Chmieliłem to piwo na zimno, wsypałem do fermentora luzem chmiel po 4 dniach go odfiltrowałem i na drugi dzień miałem rozlewać.
    Czy to mogą być jakieś osady chmielu, czy to ewidentne zakażenie.

Proszę o pomoc.
    Jak smakuje dobrze to do butelek i trzymać kciuki żeby się nie pogorszyło. To może być infekcja, wiec lepiej jak zbierałeś gęstwę to do ścieku, sprzęt dodatkowo bym wysterylizował. Może to być infekcja ale nie musi patrząc tylko na zdjęcie chyba nikt rozsądny nie wyda jednoznacznego wyroku, ale jak to mówią strzeżonego......... . Mam nadzieje że piwo jednak dobre będzie, powodzenia
    Last edited by gobong; 2015-04-12, 13:33.

Comment

• Piwowar_Mateo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.12
      • 10

Piwo jest smaczne wysoka goryczka i mocne aromaty chmielowe jest to moja 5 warka w tym druga uwarzona ze słodów.

Miałem już wcześniej infekcje przy piwie jasne pełne ale tamto było kwaśne i bardzo gorzkie więc poszło w kanał.

Zrobię jak mówisz zabutelkuje i zobaczymy co będzie.

Comment

Przetwarzanie...
      X