White IPA i Rye IPA - receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Deuce502
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 47

    White IPA i Rye IPA - receptury

    Proszę o zerknięcie na te receptury przez bardziej doświadczonych piwowarów.

    White IPA

    Zasp:
    - 1kg pszeniczny
    - 1kg pilzneński
    - 2kg Pale Ale
    - 2kg pszenica niesłodowana
    - 200g płatki owsiane
    - łuska orkiszowa (wsparcie filtracji)

    Chmiel:
    - warrior (goryczka)
    - chinook (smak)
    - amarillo, sorachi ace, mosaic (aromat)

    dodatki:
    - cukier
    -kolendra
    -trawa cytrynowa
    -skórka pomarańczy
    -rumianek

    Celuję w 14 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże jakich mam zamiar użyć to brewferm blanche. Nie będę chyba tego piwa chmielił na zimno, aby nie przykryć aromatu dodatków.


    (Smoked) Rye IPA

    Zasyp:
    - 4kg Pale Ale
    - 1kg żytni wędzony
    -900g płatki żytnie
    - 300g Amber Crisp
    - łuska orkiszowa (wsparcie filtracji)

    Chmiel:
    - galaxy (goryczka)
    - simcoe (smak)
    - galaxy, chinnok, simcoe (aromat)
    - amarillo (na zimno)

    Celuję w 13 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże: Safale US-05. Nie oczekuję, aby to piwo było jakoś mocno wędzone. Jeśli z tak małej ilości słodu wędzonego jakakolwiek wędzonka będzie wyczuwalna to raczej bardzo nikła, majacząca gdzieś w tle i na taką liczę.
    Last edited by Deuce502; 2015-04-12, 13:12.
Przetwarzanie...
X