Proszę o zerknięcie na te receptury przez bardziej doświadczonych piwowarów.
White IPA
Zasp:
- 1kg pszeniczny
- 1kg pilzneński
- 2kg Pale Ale
- 2kg pszenica niesłodowana
- 200g płatki owsiane
- łuska orkiszowa (wsparcie filtracji)
Chmiel:
- warrior (goryczka)
- chinook (smak)
- amarillo, sorachi ace, mosaic (aromat)
dodatki:
- cukier
-kolendra
-trawa cytrynowa
-skórka pomarańczy
-rumianek
Celuję w 14 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże jakich mam zamiar użyć to brewferm blanche. Nie będę chyba tego piwa chmielił na zimno, aby nie przykryć aromatu dodatków.
(Smoked) Rye IPA
Zasyp:
- 4kg Pale Ale
- 1kg żytni wędzony
-900g płatki żytnie
- 300g Amber Crisp
- łuska orkiszowa (wsparcie filtracji)
Chmiel:
- galaxy (goryczka)
- simcoe (smak)
- galaxy, chinnok, simcoe (aromat)
- amarillo (na zimno)
Celuję w 13 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże: Safale US-05. Nie oczekuję, aby to piwo było jakoś mocno wędzone. Jeśli z tak małej ilości słodu wędzonego jakakolwiek wędzonka będzie wyczuwalna to raczej bardzo nikła, majacząca gdzieś w tle i na taką liczę.
White IPA
Zasp:
- 1kg pszeniczny
- 1kg pilzneński
- 2kg Pale Ale
- 2kg pszenica niesłodowana
- 200g płatki owsiane
- łuska orkiszowa (wsparcie filtracji)
Chmiel:
- warrior (goryczka)
- chinook (smak)
- amarillo, sorachi ace, mosaic (aromat)
dodatki:
- cukier
-kolendra
-trawa cytrynowa
-skórka pomarańczy
-rumianek
Celuję w 14 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże jakich mam zamiar użyć to brewferm blanche. Nie będę chyba tego piwa chmielił na zimno, aby nie przykryć aromatu dodatków.
(Smoked) Rye IPA
Zasyp:
- 4kg Pale Ale
- 1kg żytni wędzony
-900g płatki żytnie
- 300g Amber Crisp
- łuska orkiszowa (wsparcie filtracji)
Chmiel:
- galaxy (goryczka)
- simcoe (smak)
- galaxy, chinnok, simcoe (aromat)
- amarillo (na zimno)
Celuję w 13 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże: Safale US-05. Nie oczekuję, aby to piwo było jakoś mocno wędzone. Jeśli z tak małej ilości słodu wędzonego jakakolwiek wędzonka będzie wyczuwalna to raczej bardzo nikła, majacząca gdzieś w tle i na taką liczę.