Witam,
Proszę o poprawę błędów podczas pierwszego warzenia.
1-1) Wg kopyra 3,5litra x 4,5kg słodu => 15,75 litra wody wlewam do garneczka i podgrzewam do 70stopni aby uzyskać zacieranie przy 66stopniach (66 stopni a nie 64np gdyż chce mniej wytrawne a wytrawność kojarzy mi się z winem wytrawnym czyli gorzkim,cierpkim)
1-2) Wsypuje cieńkim strumieniem słód jasny i ciemny.
1-3) Sprawdzam czy mam 66-68 stopni po wsypaniu, jak mam to zamykam i sprawdzam co 10-15 minut temperaturke zawsze podgrzewając w razie spadku. Proces ten trwa mniej więcej 55min. minut.
1-4) Po tym czasie podgrzewam piwerko do 72stopni aby było bardziej słodkie ze względu na alfa amelaze i zostawiam na jakieś 15-20 minut Utrzymując temp powyżej 70stopni.
1-5) Po negatywnej próbie jodowej płynem lugola czyli po łacznie ok. 75 minutach włączam palnik na pełną pi*dę do 78stopni aby było rzadsze i te wszystkie enzymy już nie działały(proszę o wyrozumiałość laickiego sformułowania) <--- pytanie czy jak dam 80stopni aby łatwiej się filtrowało to będzie miało wpływ na piwo końcowe?
1-6) Przelewam ostrożnie aby nie napowietrzyć zacieru do wiaderka z kranikiem.
Proces filtracji:
2-1) Czekam 15-20 minut aż opadnie słód, kładę talerzyk na środku wody(zapewne się zanurzy, tak, zdecydowanie się zanurzy) i robię test areometrem ile mam BLG(czy test robić po przelaniu z młota do wiadra nr 2?
2-2) Przelewam wszystko do wiadra nr 2 i podczas gdy już prawie będzie widoczne młoto dolewam wody o 78 stopniach - 1l/min - łacznie 9,75litra (25 litrów - 15,25 litra) // Lub sposób inny czyli przelewam wszystko i odkrywam młoto i potem wlewam 4 litry wody w 78 stopniach, mieszam młoto, znowu przelewam z powrotem na talerzyk aby leciało klarowne i dolewam do wiadra nr 2 i powtarzam proces aby uzyskać łącznie 9,75litrów. Dam pewnie 2x 5litra aby było te 10 i sobie odparuje potem.
2-3) Z wiadra nr 2 leje do garnka i zaczynam chmielonko.
Proces chmielenia:
3-1) Włączam na pełną glizde gaz do wrzenia i jak zacznie wrzeć wrzucam 30g na goryczkę. Pytanie: Czy może być w pończochach?
3-2) Po 30 minutach od zagotowania wrzucam 30g na smaczek.
3-3) Wlewam ubytek odparowanej wody. Przegotowuje wodę w czajniku i dolewam do pełnych 25litrów.
3-4) Chłodzę brzeczkę do 20 stopni. Pytanie: Mam za domem strumyk/rzeczkę, mogę zanurzyć ganerk tak do połowy czy też 3/4 wysokości i zostawić aby się chłodziło czy grozi to infekcją i lepiej w wannie czy tam brodziku?
3-5) Przelewam brzeczkę do wiadra z kranikiem i rurką fermentacyjną jak najbardziej napowietrzając ją czyli przelewam z dużej wysokości. Dolewam nawodnione drożdże i zamykam kończąc proces pierwszego dnia i Aliwederczi roma, bomwłajaż przyjacielu, ałwiderzejen do za tydzień.
Wiadro podczas przelewu w pkt. 3-5 odkażam nadwęglanem sodu płucząc rurke,wężyk wiadro i kranik. Następnie płucze wodą z prysznica i gotowe?
Za pomoc dziękuję!
Proszę o poprawę błędów podczas pierwszego warzenia.
1-1) Wg kopyra 3,5litra x 4,5kg słodu => 15,75 litra wody wlewam do garneczka i podgrzewam do 70stopni aby uzyskać zacieranie przy 66stopniach (66 stopni a nie 64np gdyż chce mniej wytrawne a wytrawność kojarzy mi się z winem wytrawnym czyli gorzkim,cierpkim)
1-2) Wsypuje cieńkim strumieniem słód jasny i ciemny.
1-3) Sprawdzam czy mam 66-68 stopni po wsypaniu, jak mam to zamykam i sprawdzam co 10-15 minut temperaturke zawsze podgrzewając w razie spadku. Proces ten trwa mniej więcej 55min. minut.
1-4) Po tym czasie podgrzewam piwerko do 72stopni aby było bardziej słodkie ze względu na alfa amelaze i zostawiam na jakieś 15-20 minut Utrzymując temp powyżej 70stopni.
1-5) Po negatywnej próbie jodowej płynem lugola czyli po łacznie ok. 75 minutach włączam palnik na pełną pi*dę do 78stopni aby było rzadsze i te wszystkie enzymy już nie działały(proszę o wyrozumiałość laickiego sformułowania) <--- pytanie czy jak dam 80stopni aby łatwiej się filtrowało to będzie miało wpływ na piwo końcowe?
1-6) Przelewam ostrożnie aby nie napowietrzyć zacieru do wiaderka z kranikiem.
Proces filtracji:
2-1) Czekam 15-20 minut aż opadnie słód, kładę talerzyk na środku wody(zapewne się zanurzy, tak, zdecydowanie się zanurzy) i robię test areometrem ile mam BLG(czy test robić po przelaniu z młota do wiadra nr 2?
2-2) Przelewam wszystko do wiadra nr 2 i podczas gdy już prawie będzie widoczne młoto dolewam wody o 78 stopniach - 1l/min - łacznie 9,75litra (25 litrów - 15,25 litra) // Lub sposób inny czyli przelewam wszystko i odkrywam młoto i potem wlewam 4 litry wody w 78 stopniach, mieszam młoto, znowu przelewam z powrotem na talerzyk aby leciało klarowne i dolewam do wiadra nr 2 i powtarzam proces aby uzyskać łącznie 9,75litrów. Dam pewnie 2x 5litra aby było te 10 i sobie odparuje potem.
2-3) Z wiadra nr 2 leje do garnka i zaczynam chmielonko.
Proces chmielenia:
3-1) Włączam na pełną glizde gaz do wrzenia i jak zacznie wrzeć wrzucam 30g na goryczkę. Pytanie: Czy może być w pończochach?
3-2) Po 30 minutach od zagotowania wrzucam 30g na smaczek.
3-3) Wlewam ubytek odparowanej wody. Przegotowuje wodę w czajniku i dolewam do pełnych 25litrów.
3-4) Chłodzę brzeczkę do 20 stopni. Pytanie: Mam za domem strumyk/rzeczkę, mogę zanurzyć ganerk tak do połowy czy też 3/4 wysokości i zostawić aby się chłodziło czy grozi to infekcją i lepiej w wannie czy tam brodziku?
3-5) Przelewam brzeczkę do wiadra z kranikiem i rurką fermentacyjną jak najbardziej napowietrzając ją czyli przelewam z dużej wysokości. Dolewam nawodnione drożdże i zamykam kończąc proces pierwszego dnia i Aliwederczi roma, bomwłajaż przyjacielu, ałwiderzejen do za tydzień.
Wiadro podczas przelewu w pkt. 3-5 odkażam nadwęglanem sodu płucząc rurke,wężyk wiadro i kranik. Następnie płucze wodą z prysznica i gotowe?
Za pomoc dziękuję!
Comment