Druga warka, dziwny smak po fermentacji cichej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwencjusz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 34

    #1

    Druga warka, dziwny smak po fermentacji cichej

    Cześć, zabutelkowałem swoją druga warkę, ale było coś dziwnego. Ferementacja burzliwa 2 tygodnie, cicha 4 tygodnie. Zlewając na cichą piwo miało 3-4 BLG, po fermentacji cichej miało 5 BLG jak to możliwe? Piwo miało smak gazowanej gorzkiej wody z jakimś słabym smakiem piwa w tle. No nic, zmieszałem z glukozą i zabutelkowałem. Coś z tego wyjdzie czy jednak "siki"? Gdzie był błąd? Cicha tak długa bo nie miałem czasu na zabutelkowanie.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #2
    Nie napisałeś co to za piwo, jak zrobione (brewkit/ekstrakty/słody) i oczekujesz, że ktoś będzie jasnowidzem i Ci odpowie?

    Comment

    • Piwencjusz
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 34

      #3
      Przepraszam, piwo prawdziwy Lager z zestawu Browamatora robione z ekstraktów

      Comment

      • Piwencjusz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.05
        • 34

        #4
        Nikt nie poradzi?

        Comment

        • Jankos
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.01
          • 35

          #5
          Nie jest możliwe, żeby podczas fermentacji BLG Ci wzrosło. Sprawdź ballingometr, być może jest walnięty. Poza tym jak mogło mieć widełki w postaci 3-4BLG? Chyba odczyt powinien być jednoznaczny?

          Comment

          • Piwencjusz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.05
            • 34

            #6
            Nie wiem czy światło się nie załamało czy coś. Ale wg. mnie było 3

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • m2200
              Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
              m2200
              Witam,

              wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

              Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
              2019-05-16, 17:06
            • ohdesu
              Piana przy cichej fermentacji
              ohdesu
              To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
              2019-03-03, 14:39
            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 20:01
            • dadek
              Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
              dadek
              Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
              Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
              2023-12-10, 22:39
            • bastion
              Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
              bastion
              Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
              2025-01-10, 21:09
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...