Podrasowanie brewkita?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marhack
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 13

    #1

    Podrasowanie brewkita?

    Witam
    Dopiero zaczynam przygodę z wazeniem piwa, jak narazie uważałem lagera z brewkit marki wilko (sklep w uk) był na prawde niczego sobie ale według mnie brakowało mu lekko goryczki, nie jestem pewien ale chyba gdzieś czytałem że do pierwszej fermentacji można dodać trochę chmielu w celu uzyskania głębszego smaku oraz jeżeli chodzi o to aby troszkę zwiększyć ilość alkocholu to wystarczy dodać więcej cukru do burzliwej fermentacji a ktoś nawet polecał dodać brązowy cukier bo nadaje fajny smak.
    Teraz ważę pilsnera i według opisu będzie miał 4 volty ja bym chciał uzyskać około 5.5 Góra 6.
    Pozdrawiam
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Piwo się warzy. Gdyby dodawanie cukru w celu podniesienia % dawało dobre efekty to by tak wszyscy robili.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pyton1983
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 18

      #3
      Jeśli chcesz mieć lepsze piwo to zamiast cukru użyj ekstraktu jęczmiennego.Goryczkę można podbić robiąc herbatkę chmielową a aromat poprzez dodanie chmielu na cicha.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 20:01
      • kurek93
        Lager coopers
        kurek93
        Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
        2023-01-06, 19:13
      • Mar11111
        Początki z brewkitem...
        Mar11111
        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
        2024-04-20, 14:46
      • g_effcia
        Domowe warzenie Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg z brewkitu
        g_effcia
        Witam.
        Zaczynamy z mężem przygodę piwowarską (3 brewkity za nami) i chcemy nastawić "Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg". I tu mam problem i proszę o pomoc:
        dotychczas Brewkity gotowało się z wodą 10 minut i dopiero do wiadra, uzupełnić wodą, ostudzić,...
        2018-04-20, 10:51
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...