Dezynfekcja - pirosiarczyn sodu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

    Dezynfekcja - pirosiarczyn sodu

    Mam pytanie dotyczące temperatury wody w której robimy roztwór 2% piro do dezynfekcji. Czy ma być wrzątek, czy ciepła, letnia lub zimna i czy jeżeli letnia lub zimna to ją wcześniej trzeba przegotować? Sam proces dezynfekcji (chyba) mam opanowany.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Jak zawsze im cieplej tym lepiej.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Używałem zimnej z kranu
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Rycho_128
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.03
        • 1054

        #4
        Ja przy pierwszej warce używałem bardzo gorącej (prawie wrzątku), przy drugiej - letniej, nie przegotowanej. Stąd moje pytanie - czy tak można. Ale jak mówicie, że można nawet z kranu - to ok. Na razie nic mi jeszcze nie skwaśniało, pierwsza warka za kilka dni do butelkowania, druga warzona przedwczoraj, fermentuje
        Obiecuję że się wezmę w garść i opiszę to warzenie dokładniej w odpowiednim miejscu...
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Rycho, do 13-tej warki to możesz sobie kawałkiem kija z płotu fermentujące piwo mieszać i tak wyjdzie dobre , schody zaczną się później
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • Rycho_128
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.03
            • 1054

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            schody zaczną się później
            A czemuż to? W sprzęt jakaś franca na stałe wchodzi po trzynastu warkach? Mam już się bać?
            Gdański Browar WaRy
            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              A bój się lub nie bój, klątwa to klątwa
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Rycho_128
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2007.03
                • 1054

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                A bój się lub nie bój, klątwa to klątwa
                Tylko nie wiem, jak liczyć do tych 13. Warki robimy z kolegą 40-litrowe (bo na dwóch), a jak zauważyłem, znakomita większość tu robi na raz 20 litrów. Jak miałbym liczyć podwójnie...
                Gdański Browar WaRy
                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  1. Pirosiarczyn sodu dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie, więc taka wystarczy do użycia.
                  2. Nie zawsze - im cieplej, tym lepiej. W tym przypadku raczej nie ma znaczenia, poza tym, że wrzątkiem można się poparzyć, a gorący roztwór szybciej ulegnie rozkładowi.
                  3. Nie musi być przegotowana - pirosiarczyn nie psuje się od bakterii, tylko służy do ich zabijania.
                  4. Powyższe informacje bez trudu można znaleźć w sieci, wpisując w wyszukiwarkę "pirosiarczyn sodu, użytkowanie".

                  Comment

                  • Rycho_128
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2007.03
                    • 1054

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    4. Powyższe informacje bez trudu można znaleźć w sieci, wpisując w wyszukiwarkę "pirosiarczyn sodu, użytkowanie".
                    No zapewne można, ale dzięki za merytoryczną odpowiedź. A jak mamy na forum, może komuś oprócz mnie też się przyda. No i google jako pierwszy link kieruje do naszej tu dyskusji...
                    Last edited by Rycho_128; 2015-04-23, 09:43.
                    Gdański Browar WaRy
                    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #11
                      No to może na piąte warzenie mnie zaprosisz?

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • Rycho_128
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.03
                        • 1054

                        #12
                        Pewno że zaproszę, już się szykuj, może nawet wcześniej niż na piąte
                        Gdański Browar WaRy
                        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X