Mam pytanie dotyczące temperatury wody w której robimy roztwór 2% piro do dezynfekcji. Czy ma być wrzątek, czy ciepła, letnia lub zimna i czy jeżeli letnia lub zimna to ją wcześniej trzeba przegotować? Sam proces dezynfekcji (chyba) mam opanowany.
Dezynfekcja - pirosiarczyn sodu
Collapse
X
-
Dezynfekcja - pirosiarczyn sodu
Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Tagi: brak
-
-
Jak zawsze im cieplej tym lepiej.
-
-
Ja przy pierwszej warce używałem bardzo gorącej (prawie wrzątku), przy drugiej - letniej, nie przegotowanej. Stąd moje pytanie - czy tak można. Ale jak mówicie, że można nawet z kranu - to ok. Na razie nic mi jeszcze nie skwaśniało, pierwsza warka za kilka dni do butelkowania, druga warzona przedwczoraj, fermentuje
Obiecuję że się wezmę w garść i opiszę to warzenie dokładniej w odpowiednim miejscu...Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
Rycho, do 13-tej warki to możesz sobie kawałkiem kija z płotu fermentujące piwo mieszać i tak wyjdzie dobre , schody zaczną się później"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzischody zaczną się późniejGdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
A bój się lub nie bój, klątwa to klątwa"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA bój się lub nie bój, klątwa to klątwaGdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
1. Pirosiarczyn sodu dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie, więc taka wystarczy do użycia.
2. Nie zawsze - im cieplej, tym lepiej. W tym przypadku raczej nie ma znaczenia, poza tym, że wrzątkiem można się poparzyć, a gorący roztwór szybciej ulegnie rozkładowi.
3. Nie musi być przegotowana - pirosiarczyn nie psuje się od bakterii, tylko służy do ich zabijania.
4. Powyższe informacje bez trudu można znaleźć w sieci, wpisując w wyszukiwarkę "pirosiarczyn sodu, użytkowanie".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi4. Powyższe informacje bez trudu można znaleźć w sieci, wpisując w wyszukiwarkę "pirosiarczyn sodu, użytkowanie".Last edited by Rycho_128; 2015-04-23, 09:43.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
-
No to może na piąte warzenie mnie zaprosisz?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pewno że zaproszę, już się szykuj, może nawet wcześniej niż na piąteGdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Comment