W sklepach internetowych można znaleźć głównie chmiele ze zbiorów 2013 i 2014, czasem w ogóle nie ma podanego roku. Zastanawiam się jak chmiel szybko się "starzeje". Czy ten starszy da zauważalnie słabszy aromat? Mam na myśli chmiel w formie granulatu. Chcę zamówić z jednego sklepu więcej surowców, a akurat w tym, gdzie wyszłoby mi zdecydowanie najtaniej ma Mosaica z 2013. Zamierzam uwarzyć APA single hop.
Rok zbioru i trwałość chmielu
Collapse
X
-
Nie warto, aromat ginie pierwszy.
-
-
Owszem, zależy od warunków przechowywania ale warto kierować się tym co napisał Zgoda aby uniknąć przykrych niespodzianek."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Może trochę lakonicznie napisałem. Nie warto brać starego chmielu, który będziesz wrzucać na aromat. Te 3 złote Cię nie zbawią, a możesz dostać siano.
Comment
-
-
-
Przemyśl, może jakieś inne piwo zrób a chmiel nie zając, nie ucieknie.
Comment
-
Comment