Druga warka - drożdzę nie fermentują

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pryxfus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 5

    #1

    Druga warka - drożdzę nie fermentują

    Dzień dobry wszystkim

    Mam pytanie, warzę drugą warkę APA z tego zestawu: http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ale_apa_12_blg
    Zacząłem w niedzielę późnym popołudniem, trochę mnie to przerosło, gar nie chciał się studzić tak jak miałem nadzieję. Zostawiłem wszystko w zamkniętym garze na zewnątrz do kolejnego popołudnia, drożdże rozrobione z wodą odstały przepisowe 30 minut dodałem wczoraj popołudniu w temperaturze pokojowej, po czym dolałem 3 litry wody, tak aby w fermentorze było 20L.

    Pytanie: dekiel fermentora nie odskoczył po jakimś czasie, nie jest nawet wypukły tak jak podczas pierwszego warzenia i nie wiem czy drożdże zaczęły działać. Mam w zapasie jeszcze jedną paczkę drożdży Danstar BRY-97 - American West Coast Ale Yeas i nie wiem czy nie powinien ich dodać by coś zaczęło się dziać.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #2
    BRY zazwyczaj dłużej startują, więc jeszcze nie panikowałbym. Jaki był balling przed zadaniem drożdży?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Pryxfus
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 5

      #3
      13 BLG przed dodaniem 3L wody, 11,5 BLG po.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Pryxfus; 2015-04-21, 10:21.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24007

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pryxfus
        13 BLG przed dodaniem 3L wody, 11,5 BLG po.
        Możesz dodatkowo napowietrzyć zdezynfekowanym cedzakiem, jeśli tego nie czyniłeś.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Pryxfus
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 5

          #5
          Dzięki za poradę, ale po przyjściu z pracy zobaczyłem, że dekiel odskoczył, więc wygląda na to, że drożdże pracują

          Czyli rozumiem, że nie popełniłem błędu:
          - zostawiając brzeczkę? na noc do wystudzenia i zabierając się zadania drożdży na następny dzień,
          - dolewając do 20 L przegotowanej przestudzonej wody?

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24007

            #6
            Generalnie żeby nie było niespodzianki to uzupełnia się wodę do wymaganego ballingu a nie oczekiwanej ilości brzeczki. Wodę możesz spokojnie uzupełnić przed rozpoczęciem chłodzenia, my lejemy przegotowaną prosto z czajnika. Jeśli aura pozwala to też zdarza się że chłodzimy "balkonem" przez noc, a rano napowietrzanie i zadanie drożdży.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Pryxfus
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.03
              • 5

              #7
              OK, dzięki za wszystkie porady.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Piotr7
                drożdże dla początkującego
                Piotr7
                Witam!
                Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                2024-12-09, 13:24
              • etman
                Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                etman
                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                2024-11-23, 18:56
              • etman
                Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                etman
                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                2024-10-29, 21:38
              • Mar11111
                Początki z brewkitem...
                Mar11111
                Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                2024-04-20, 14:46
              • dadek
                Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
                dadek
                Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
                W browarze pracują...
                2024-04-11, 23:26
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...