Druga warka - drożdzę nie fermentują

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pryxfus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 5

Druga warka - drożdzę nie fermentują

Dzień dobry wszystkim

Mam pytanie, warzę drugą warkę APA z tego zestawu: http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ale_apa_12_blg
    Zacząłem w niedzielę późnym popołudniem, trochę mnie to przerosło, gar nie chciał się studzić tak jak miałem nadzieję. Zostawiłem wszystko w zamkniętym garze na zewnątrz do kolejnego popołudnia, drożdże rozrobione z wodą odstały przepisowe 30 minut dodałem wczoraj popołudniu w temperaturze pokojowej, po czym dolałem 3 litry wody, tak aby w fermentorze było 20L.

Pytanie: dekiel fermentora nie odskoczył po jakimś czasie, nie jest nawet wypukły tak jak podczas pierwszego warzenia i nie wiem czy drożdże zaczęły działać. Mam w zapasie jeszcze jedną paczkę drożdży Danstar BRY-97 - American West Coast Ale Yeas i nie wiem czy nie powinien ich dodać by coś zaczęło się dziać.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23928

BRY zazwyczaj dłużej startują, więc jeszcze nie panikowałbym. Jaki był balling przed zadaniem drożdży?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Pryxfus
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 5

13 BLG przed dodaniem 3L wody, 11,5 BLG po.
      Last edited by Pryxfus; 2015-04-21, 10:21.

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pryxfus Wyświetlenie odpowiedzi
        13 BLG przed dodaniem 3L wody, 11,5 BLG po.
        Możesz dodatkowo napowietrzyć zdezynfekowanym cedzakiem, jeśli tego nie czyniłeś.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Pryxfus
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 5

Dzięki za poradę, ale po przyjściu z pracy zobaczyłem, że dekiel odskoczył, więc wygląda na to, że drożdże pracują

Czyli rozumiem, że nie popełniłem błędu:
          - zostawiając brzeczkę? na noc do wystudzenia i zabierając się zadania drożdży na następny dzień,
          - dolewając do 20 L przegotowanej przestudzonej wody?

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23928

Generalnie żeby nie było niespodzianki to uzupełnia się wodę do wymaganego ballingu a nie oczekiwanej ilości brzeczki. Wodę możesz spokojnie uzupełnić przed rozpoczęciem chłodzenia, my lejemy przegotowaną prosto z czajnika. Jeśli aura pozwala to też zdarza się że chłodzimy "balkonem" przez noc, a rano napowietrzanie i zadanie drożdży.

Comment

• Pryxfus
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.03
              • 5

OK, dzięki za wszystkie porady.

Comment

Przetwarzanie...
              X