Witam! Tak jak w temacie mam zamiar uwarzyć piwo nawiązujące do stylu American pale ale. Przeczytałem już dużo tematów na wszelakich forach dotyczących tego stylu i co nieco zajarzyłem.
Jednak, tak jak w temacie napisałem będzie to moja pierwsza warka z zacieraniem, (poprzednio tylko brew kity) i mam kilka niepewności co do receptury którą skomponowałem.
Tutaj zwracam się z prośbą do doświadczonych kolegów po fachu o opinie i ewentualną korektę. W moich planach jest uzyskanie ciemnozłotego piwka o goryczce w granicach 25-30 IBU. Dysponuję z racji ekonomicznych tylko 100g chmielu Amarillo, którego opis najbardziej przypadł mi do gustu (mocny aromat cytrusów) i taki efekt chcę osiągnąć .
Przewidywana końcowa ilość - 21l
Słody:
Weyermann Pale Ale (6,5EBC) 4,5kg
Weyermann Carared (47,3EBC) 0,5kg
Chmiel Amarillo
25g na 60 minut
15g na 15 minut
15g na 5 minut
10g na 0minut
35g na cichą
Zacieranie infuzyjne (tylko ten rodzaj rozważam) w 68 stopniach przez 60 minut (do negatywnej próby jodowej)
mash out
Drożdże US-05
Myślę, że wyjdzie troche zbyt treściwe jak na APA ale niech tak zostanie
Jak myślicie, coś takiego ma racje bytu?
Jednak, tak jak w temacie napisałem będzie to moja pierwsza warka z zacieraniem, (poprzednio tylko brew kity) i mam kilka niepewności co do receptury którą skomponowałem.
Tutaj zwracam się z prośbą do doświadczonych kolegów po fachu o opinie i ewentualną korektę. W moich planach jest uzyskanie ciemnozłotego piwka o goryczce w granicach 25-30 IBU. Dysponuję z racji ekonomicznych tylko 100g chmielu Amarillo, którego opis najbardziej przypadł mi do gustu (mocny aromat cytrusów) i taki efekt chcę osiągnąć .
Przewidywana końcowa ilość - 21l
Słody:
Weyermann Pale Ale (6,5EBC) 4,5kg
Weyermann Carared (47,3EBC) 0,5kg
Chmiel Amarillo
25g na 60 minut
15g na 15 minut
15g na 5 minut
10g na 0minut
35g na cichą
Zacieranie infuzyjne (tylko ten rodzaj rozważam) w 68 stopniach przez 60 minut (do negatywnej próby jodowej)
mash out
Drożdże US-05
Myślę, że wyjdzie troche zbyt treściwe jak na APA ale niech tak zostanie
Jak myślicie, coś takiego ma racje bytu?
Comment