piwo bez gazu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • roman-p
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 3

    piwo bez gazu

    Witam wszystkich,

    Bardzo proszę o radę.
    Pierwsze piwo z brew kita Nelson's Revenge (3 kg ekstraktu z puszek) i niestety chyba jest problem.
    Brew kit był na granicy terminu ważności (do maja 2015) i fermentacja od początku szła słabo.
    Przez pierwszy tydzień była niezbyt burzliwa, ale gdy drożdże opadły na dno zlałem na cichą (1020 SG) i po dalszych 8 dniach zeszło w końcu do wymaganych w instrukcji 1014 (ok. 3,5 BLG).
    Piwo poszło do butelek wraz z 100 g głukozy w roztworze i stoi w nich od 6 dni w temperaturze ok 23C - na razie jest praktycznie bez gazu (po otwarciu lekkie syknięcie i brak piany).
    Smakowo jest nawet ok (z poprawką na brak nagazowania).
    Wygląda na to, ze drożdże zdechły albo pracują bardzo słabo.

    Mam w zapasie saszetkę Safale s-04.
    Zastanawiam się, czy nie pootwierać butelek i nie dosypać po szczypcie do każdej a potem ponownie zakapslować ? Co radzicie ?

    Pozdrawiam

    Roman
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Ja bym cierpliwie poczekał. 6 dni dla leniwych drożdży to niewiele.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Nagazuje się, robiłem z ekstraktu 2-3 lata po terminie i było OK
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • roman-p
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.03
        • 3

        #4
        Ok. dzięki za słowa otuchy
        Poczekam i zobaczymy co będzie za m-c

        Pozdrawiam

        Roman

        Comment

        • roman-p
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 3

          #5
          Piwo rzeczywiście nagazowało się bez problemu po kilku dniach. dzięki

          W smaku pijalne, aczkolwiek chyba trochę zbyt dużo owocowo-kwaskowych posmaków (nie jest to jednak ocet).
          Jest szansa, że się ułoży czy "ten typ tak ma" ?

          pozdr

          Roman

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Możliwe że za wysoka temp fermentacji, a może te ekstrakty tak mają
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X