Planujemy z KapitanemWagnerem kolejną warkę, oczywiście górniak, plan jest taki, żeby było piwo ciemne (lub półciemne) np. amber ale, i jednocześnie wpadające zdecydowanie w kolor czerwony (wiśniowy?). Obmyśliłem tak: pilzneński, monachijski (plus minus pół na pół, może z przewagą PLZ) z dodatkiem caraaroma 300-400 EBC (około 7% zasypu). Pytania do doświadczonych koleżeństwa mam takie: 1. Czy da to dobry kolor – jaki? (i smak)? 2. Kiedy dosypać caraaroma – czy od początku zacierania, czy na koniec? 3. Czy te 7% w zasypie będzie ok?
Słód caraaroma
Collapse
X
-
Słód caraaroma
Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-04-30, 11:53.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Tagi: brak -
Kolor będzie dobrya dodaj od początku zacierania.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<< -
Dzięki, fido, nie omieszkam w stosownym czasie opisać tego warzenia w stosownym wątku...Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Pisaj, pisaj dokładnie bo za moment zapomnisz co i jak było, niektóre warki warto powtórzyć a diabeł tkwi , jak zwykle, w szczegółach, wiem coś o tym"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Piwo z caraaromą uwarzone, nie będę dublował wpisów, wszystko jest tu, warka #3.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
Related Topics
Collapse
-
Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .-
Channel: Sprzęt
2020-01-11, 12:41 -
-
Czytałem ,czytałem, kilka warek z brewkitów.Dzisiaj zacieranie na poważnie, chociaż trochę spontaniczne i z przymusu czasowego, powiedzmy, że testowe.. Poszło całkiem nieźle, jeśli chodzi o czas, wysładzanie(filtr z naciętych rurek PVC). Niestety w lodówce temp. początkowa po dodaniu...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Właśnie warze kolejną warke i podczas zacierania na 62 stopniach zepsuł mi się termometr. Jest święto wiec nie jestem w stanie go dzisiaj kupić. Jak wyjść z tej sytuacji? Proszę bardzo o pomoc kogoś doświadczonego.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.
Zasyp:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 1 kg
Chmiele:
Lubelski 50 g
Marynka 50 g
Drożdże:
US-05
Zacieranie:
50*C...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment