Słód caraaroma

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

    #1

    Słód caraaroma

    Planujemy z KapitanemWagnerem kolejną warkę, oczywiście górniak, plan jest taki, żeby było piwo ciemne (lub półciemne) np. amber ale, i jednocześnie wpadające zdecydowanie w kolor czerwony (wiśniowy?). Obmyśliłem tak: pilzneński, monachijski (plus minus pół na pół, może z przewagą PLZ) z dodatkiem caraaroma 300-400 EBC (około 7% zasypu). Pytania do doświadczonych koleżeństwa mam takie: 1. Czy da to dobry kolor – jaki? (i smak)? 2. Kiedy dosypać caraaroma – czy od początku zacierania, czy na koniec? 3. Czy te 7% w zasypie będzie ok?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-04-30, 11:53.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Kolor będzie dobry a dodaj od początku zacierania.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1054

      #3
      Dzięki, fido, nie omieszkam w stosownym czasie opisać tego warzenia w stosownym wątku...
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Pisaj, pisaj dokładnie bo za moment zapomnisz co i jak było, niektóre warki warto powtórzyć a diabeł tkwi , jak zwykle, w szczegółach, wiem coś o tym
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • Rycho_128
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.03
          • 1054

          #5
          Piwo z caraaromą uwarzone, nie będę dublował wpisów, wszystko jest tu, warka #3.
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • toh11
            Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
            toh11
            Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
            Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
            2020-01-11, 12:41
          • Gdina
            Nieosiągnięta temp. zacierania (lodówka)
            Gdina
            Czytałem ,czytałem, kilka warek z brewkitów.Dzisiaj zacieranie na poważnie, chociaż trochę spontaniczne i z przymusu czasowego, powiedzmy, że testowe.. Poszło całkiem nieźle, jeśli chodzi o czas, wysładzanie(filtr z naciętych rurek PVC). Niestety w lodówce temp. początkowa po dodaniu...
            2017-02-07, 17:13
          • szalkos
            Proszę o szybką poradę! Zepsuty termometr podczas zacierania
            szalkos
            Właśnie warze kolejną warke i podczas zacierania na 62 stopniach zepsuł mi się termometr. Jest święto wiec nie jestem w stanie go dzisiaj kupić. Jak wyjść z tej sytuacji? Proszę bardzo o pomoc kogoś doświadczonego.
            2017-01-06, 11:33
          • kurek93
            Pszenica z błędami.
            kurek93
            Witam.
            Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
            • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
            • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
            • słód Weyermann®
            ...
            2023-01-13, 10:28
          • OneTwoThreeBrew
            Pomoc przy Pale Ale
            OneTwoThreeBrew
            Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

            Zasyp:

            Słód pilzneński 4 kg
            Słód monachijski 1 kg

            Chmiele:

            Lubelski 50 g
            Marynka 50 g


            Drożdże:

            US-05

            Zacieranie:

            50*C...
            2022-11-20, 22:40
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...