Fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • don_martinos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 4

    #1

    Fermentacja burzliwa

    Warzę piwo typu IPA na drożdżach Fermentis safale us-05, zadałem je do brzeczki w temp 21 stopni celsjusza, cały czas utrzymuje jej temp 19-21 stopni, po 5dni wytrącił się osad na dnie fermentora lecz brak piany u góry, zaledwie cieniutka warstewka. Rurka fermentacyjna nie bulgocze, co to oznacza? Wszystko idzie w porządku czy coś nie gra? Prosze o wyruzomiałośc , to moja 1 warka :P
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Wszystko powinno być ok. Jeśli masz ballingometr to zrób pomiar. Za dwa-trzy dni przelej na cichą, delikatnie aby to co na dnie zostało. Bez aptekarskiej dokładności możesz to robić .
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • don_martinos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 4

      #3
      mam balllingometr ale nie zmierzyłem przed fermentacją ile ma stopni i to mój kolejny problem haha

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #4
        Bez zmierzenia początkowego BLG nie określisz już zawartości alkoholu w zrobionym piwie, ale nie jest to najważniejsze. Co do rozlewu nie ma jeszcze tragedii. Zmierz BLG teraz i ponownie po 24h. z tego co wyczytałem dzisiaj już 8 dzień fermentacji burzliwej (jeżeli nie zlałeś na cicha wcześniej) więc na 90% można spokojnie przelewać na cicha. Pomiar BLG miedzy 2 a 4 jak najbardziej zadowalający w zależności jak zacierałeś. Kolejne 7-10 dni fermentacji cichej, piwko się wyklaruje i można butelkować oczywiście pamiętając o dodatku składnika refermentującego.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • krzysztoft
          fermentacja burzliwa czy zakażenie?
          krzysztoft
          Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
          2019-04-01, 00:18
        • Kamil97
          Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
          Kamil97
          Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
          W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
          2023-04-05, 16:59
        • TommyCollins
          Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
          TommyCollins
          Witam!
          Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
          2024-05-15, 15:56
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...