Warzę piwo typu IPA na drożdżach Fermentis safale us-05, zadałem je do brzeczki w temp 21 stopni celsjusza, cały czas utrzymuje jej temp 19-21 stopni, po 5dni wytrącił się osad na dnie fermentora lecz brak piany u góry, zaledwie cieniutka warstewka. Rurka fermentacyjna nie bulgocze, co to oznacza? Wszystko idzie w porządku czy coś nie gra? Prosze o wyruzomiałośc , to moja 1 warka :P
Fermentacja burzliwa
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Wszystko powinno być ok. Jeśli masz ballingometr to zrób pomiar. Za dwa-trzy dni przelej na cichą, delikatnie aby to co na dnie zostało. Bez aptekarskiej dokładności możesz to robić.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<< -
mam balllingometr ale nie zmierzyłem przed fermentacją ile ma stopni i to mój kolejny problem hahaComment
-
Bez zmierzenia początkowego BLG nie określisz już zawartości alkoholu w zrobionym piwie, ale nie jest to najważniejsze. Co do rozlewu nie ma jeszcze tragedii. Zmierz BLG teraz i ponownie po 24h. z tego co wyczytałem dzisiaj już 8 dzień fermentacji burzliwej (jeżeli nie zlałeś na cicha wcześniej) więc na 90% można spokojnie przelewać na cicha. Pomiar BLG miedzy 2 a 4 jak najbardziej zadowalający w zależności jak zacierałeś. Kolejne 7-10 dni fermentacji cichej, piwko się wyklaruje i można butelkować oczywiście pamiętając o dodatku składnika refermentującego.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam!
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment