Fermentacja burzliwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • don_martinos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 4

    Fermentacja burzliwa

    Warzę piwo typu IPA na drożdżach Fermentis safale us-05, zadałem je do brzeczki w temp 21 stopni celsjusza, cały czas utrzymuje jej temp 19-21 stopni, po 5dni wytrącił się osad na dnie fermentora lecz brak piany u góry, zaledwie cieniutka warstewka. Rurka fermentacyjna nie bulgocze, co to oznacza? Wszystko idzie w porządku czy coś nie gra? Prosze o wyruzomiałośc , to moja 1 warka :P
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Wszystko powinno być ok. Jeśli masz ballingometr to zrób pomiar. Za dwa-trzy dni przelej na cichą, delikatnie aby to co na dnie zostało. Bez aptekarskiej dokładności możesz to robić .
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • don_martinos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 4

      #3
      mam balllingometr ale nie zmierzyłem przed fermentacją ile ma stopni i to mój kolejny problem haha

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #4
        Bez zmierzenia początkowego BLG nie określisz już zawartości alkoholu w zrobionym piwie, ale nie jest to najważniejsze. Co do rozlewu nie ma jeszcze tragedii. Zmierz BLG teraz i ponownie po 24h. z tego co wyczytałem dzisiaj już 8 dzień fermentacji burzliwej (jeżeli nie zlałeś na cicha wcześniej) więc na 90% można spokojnie przelewać na cicha. Pomiar BLG miedzy 2 a 4 jak najbardziej zadowalający w zależności jak zacierałeś. Kolejne 7-10 dni fermentacji cichej, piwko się wyklaruje i można butelkować oczywiście pamiętając o dodatku składnika refermentującego.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X