Warzę piwo typu IPA na drożdżach Fermentis safale us-05, zadałem je do brzeczki w temp 21 stopni celsjusza, cały czas utrzymuje jej temp 19-21 stopni, po 5dni wytrącił się osad na dnie fermentora lecz brak piany u góry, zaledwie cieniutka warstewka. Rurka fermentacyjna nie bulgocze, co to oznacza? Wszystko idzie w porządku czy coś nie gra? Prosze o wyruzomiałośc , to moja 1 warka :P
Fermentacja burzliwa
Collapse
X
-
Wszystko powinno być ok. Jeśli masz ballingometr to zrób pomiar. Za dwa-trzy dni przelej na cichą, delikatnie aby to co na dnie zostało. Bez aptekarskiej dokładności możesz to robić ."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
Bez zmierzenia początkowego BLG nie określisz już zawartości alkoholu w zrobionym piwie, ale nie jest to najważniejsze. Co do rozlewu nie ma jeszcze tragedii. Zmierz BLG teraz i ponownie po 24h. z tego co wyczytałem dzisiaj już 8 dzień fermentacji burzliwej (jeżeli nie zlałeś na cicha wcześniej) więc na 90% można spokojnie przelewać na cicha. Pomiar BLG miedzy 2 a 4 jak najbardziej zadowalający w zależności jak zacierałeś. Kolejne 7-10 dni fermentacji cichej, piwko się wyklaruje i można butelkować oczywiście pamiętając o dodatku składnika refermentującego.
Comment
-
Comment