Proszę o opinie na temat mojej receptury
SŁODY:
1. Pale ale Strzegom 5kg
2. Monachijski typ II Strzegom 5kg
3. Carafa typ II 0,5kg
4. Karmelowy Monach Caramunich typ III 0,5kg
5. karmelowy ciemny Caraaroma 0,5kg
6. pszeniczny jasny strzegom 2kg
DODATKI
1. Płatki pszeniczne 0,4kg
2. Płatki owsiane 0,4kg
3. Płatki jęczmienne 0,4 kg
4. Jęczmień palony 0,5kg
5. Palone żyto 0,25kg
Zacieranie infuzyjne 66 do 67 stopni 90 minut
przerwa na 72 stopnie na 10 minut
wygrzew do 76 stopnie i filtracja
wysładzanie do 24 do 26 litrów około 22 blg RIS po gotowaniu chce uzyskać 24blg
reszta z wysładzania powinna dać od 8 do 12 blg brzeczki około 20 litrów dry stout
CHMIEL do RIS'a 97 IBU
1. chelenger 5,6 % alfa 80 gram od 1 minuty
2. marynka 10,5 % alfa 50 gram od 1 minuty
3. citra 13,5 % alfa 30gram od 1 minuty
4. fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
5. citra 13,5 % alfa 20 gram 60 minuta
CHMIEL do DRY STOUT na 20 litrów 48 IBU
1. Chelenger 5,6%alfa 20 gram od 1 minuty
2. marynka 10,5 % alfa 30 gram od 1 minuty
3. Fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
4. na cichą fermentacje Centennial 8,5 alfa 100 gram
SŁODY:
1. Pale ale Strzegom 5kg
2. Monachijski typ II Strzegom 5kg
3. Carafa typ II 0,5kg
4. Karmelowy Monach Caramunich typ III 0,5kg
5. karmelowy ciemny Caraaroma 0,5kg
6. pszeniczny jasny strzegom 2kg
DODATKI
1. Płatki pszeniczne 0,4kg
2. Płatki owsiane 0,4kg
3. Płatki jęczmienne 0,4 kg
4. Jęczmień palony 0,5kg
5. Palone żyto 0,25kg
Zacieranie infuzyjne 66 do 67 stopni 90 minut
przerwa na 72 stopnie na 10 minut
wygrzew do 76 stopnie i filtracja
wysładzanie do 24 do 26 litrów około 22 blg RIS po gotowaniu chce uzyskać 24blg
reszta z wysładzania powinna dać od 8 do 12 blg brzeczki około 20 litrów dry stout
CHMIEL do RIS'a 97 IBU
1. chelenger 5,6 % alfa 80 gram od 1 minuty
2. marynka 10,5 % alfa 50 gram od 1 minuty
3. citra 13,5 % alfa 30gram od 1 minuty
4. fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
5. citra 13,5 % alfa 20 gram 60 minuta
CHMIEL do DRY STOUT na 20 litrów 48 IBU
1. Chelenger 5,6%alfa 20 gram od 1 minuty
2. marynka 10,5 % alfa 30 gram od 1 minuty
3. Fugles 5,4 % alfa 50 gram 60 minuta
4. na cichą fermentacje Centennial 8,5 alfa 100 gram
Comment