Problem z zacieraniem - wskaźnik skrobi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • NightHawk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.08
    • 108

    Problem z zacieraniem - wskaźnik skrobi

    Witam,

    nie wiem czy dobry dział na ten temat wybrałem - w razie czego proszę o przeniesienie.

    Warzyłem dzisiaj po raz trzeci piwo w stylu Grodziskie.
    Poprzednie dwa razy były jak najbardziej udane, zero problemów, piwa wyszły wręcz rewelacyjnie.
    Tym razem mam problem już podczas zacierania. Podczas przerwy cukrującej, trwającej już ponad godzinę, cały czas mam pozytywny wynik wskaźnika skrobi. CO ROBIĆ?

    Szukam przyczyny tego problemu i sam nie wiem, co to może być.
    1. Wadliwy wskaźnik skrobi? Wątpliwe - poprzednie dwa razy były ok - sprawdzałem go na mące ziemniaczanej - wydaje się, że wszystko z nim w porządku, mimo że jest już stary.
    2. Zły słód? Także nie chce mi się w to wierzyć, ale zarówno pszeniczny, jak i pszeniczny wędzony kupowałem miesiąc temu z hakiem (wtedy zostały otworzone i trzymane w piwnicy w workach - zawiązane sznurkiem, wilgoci większej na pewno nie było). Nie wierzę, że coś z nim się mogło stać, po prostu nie wierzę. Termin ważności mają do czerwca.

    Biorę się powoli za filtrację, bo nie ma na co czekać, ale chciałbym się dowiedzieć, co tu było nie tak, może macie jakieś pomysły.
  • TTOP
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 449

    #2
    Sprawdź termometr, może przekłamuje... Wsadź do wrzątku i zobacz odczyt. Ja tak kiedyś dowiedziałem się, że zacierałem w o 10 stopni za niskiej temperaturze...
    Last edited by TTOP; 2015-05-03, 14:46.

    Comment

    • NightHawk
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.08
      • 108

      #3
      Zapomniałem napisać, że termometr mam sprawny i jestem mu wierny. Porównywałem z drugim (pożyczonym od znajomego piwowara) i oba wskazują tę samą temperaturę.
      Co jeszcze mogło być przyczyną?

      Comment

      • NightHawk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.08
        • 108

        #4
        Dla 100% pewności sprawdziłem termometr we wrzątku i pokazuje 98 stopni, także on nie jest winowajcą.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

          #5
          Mogło dojść do przegrzania zacieru? Jeszcze sprawa tej pozytywnej próby - była "bardzo" pozytywna, w sensie czarnogranatowa barwa czy może tylko delikatnie się odbarwiła?
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • NightHawk
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.08
            • 108

            #6
            Nie mogło dojść do przegrzania zacieru. Temperatur zawsze pilnuję skrupulatnie, nie pozwalając sobie na pomyłkę o więcej niż 1, góra 2°C.
            Nawet jeżeli doszedłbym do powiedzmy 75°C (o 3 stopnie więcej, niż się powinno), to teoretycznie chyba nie sprawiłoby to aż takiego problemu ze skrobią?

            Wynik był "bardzo" pozytywny. Barwa zbliżone do fioletowego.

            Jest szansa, że słód się "zepsuł"? Jakoś nie widziałem, by ludzie mieli z tym problemy.
            Kolega radzi mi zamawiać zawsze nieodpakowany słód odliczony na daną warkę.
            Człowiek chciał oszczędzić i zamówił jednorazowo więcej - wciąż mam nadzieję, że to nie był błąd.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23928

              #7
              Żeby stwierdzić problem ze słodem trzeba by na mój gust przeprowadzić mały eksperyment z kolejnym zacieraniem i przy podobnym problemie dodać do takiego zacieru porcję słodu diastatycznego lub innego słodu aktywnie enzymatycznego od innego producenta i sprawdzić czy zacieranie pójdzie dalej, jeśli pójdzie dalej, to będziesz miał odpowiedź bardziej jednoznaczną.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              Przetwarzanie...
              X