Witam!
Moja pierwsza warka - American IPA. Wyszło 22l 15 BLG i po tygodniu zeszło do 5BLG. Przelałem na cichą 14 dni, zeszło do 4. Popełniłem masę błędów, o których już tutaj przeczytałem i w zasadzie mam jedno pytanie.
Po cichej, butelkując piwo nalałem sobie trochę do probówki z BA żeby sprawdzić zawartość cukru. Wszystko ok, można lecieć dalej, ale... pijąc to piwo mam wrażenie, że ma naprawdę mocny drożdzowy posmak.
Przy okazji piwo jest mocno nachmielone... Chyba nawet przechmielone, ale już czytałem, że po jakimś czasie się ułoży.
Moje pytanie brzmi następująco... czy jest to wada, czy gdzieś popełniłem jakiś błąd.
Służę recepturą:
Pale Ale - 5kg
Crystal - 0,5 kg
Monachijski - 0,35 kg
Carapils - 0,35 kg
30 min:
Chinook - 30 g
Cascade - 50 g
Amarillo - 10 g
15 min:
Cascade - 40 g
Amarillo - 50 g
Czas gotowania: 70 min
Zacieranie w 68 stopniach przez godzine, próba jodowa negatywna (brązowa, nie granatowa )
Pozdrawiam
Moja pierwsza warka - American IPA. Wyszło 22l 15 BLG i po tygodniu zeszło do 5BLG. Przelałem na cichą 14 dni, zeszło do 4. Popełniłem masę błędów, o których już tutaj przeczytałem i w zasadzie mam jedno pytanie.
Po cichej, butelkując piwo nalałem sobie trochę do probówki z BA żeby sprawdzić zawartość cukru. Wszystko ok, można lecieć dalej, ale... pijąc to piwo mam wrażenie, że ma naprawdę mocny drożdzowy posmak.
Przy okazji piwo jest mocno nachmielone... Chyba nawet przechmielone, ale już czytałem, że po jakimś czasie się ułoży.
Moje pytanie brzmi następująco... czy jest to wada, czy gdzieś popełniłem jakiś błąd.
Służę recepturą:
Pale Ale - 5kg
Crystal - 0,5 kg
Monachijski - 0,35 kg
Carapils - 0,35 kg
30 min:
Chinook - 30 g
Cascade - 50 g
Amarillo - 10 g
15 min:
Cascade - 40 g
Amarillo - 50 g
Czas gotowania: 70 min
Zacieranie w 68 stopniach przez godzine, próba jodowa negatywna (brązowa, nie granatowa )
Pozdrawiam
Comment