Mocny drożdżowy smak w piwie - AIPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sleepwalker
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 3

    Mocny drożdżowy smak w piwie - AIPA

    Witam!

    Moja pierwsza warka - American IPA. Wyszło 22l 15 BLG i po tygodniu zeszło do 5BLG. Przelałem na cichą 14 dni, zeszło do 4. Popełniłem masę błędów, o których już tutaj przeczytałem i w zasadzie mam jedno pytanie.

    Po cichej, butelkując piwo nalałem sobie trochę do probówki z BA żeby sprawdzić zawartość cukru. Wszystko ok, można lecieć dalej, ale... pijąc to piwo mam wrażenie, że ma naprawdę mocny drożdzowy posmak.

    Przy okazji piwo jest mocno nachmielone... Chyba nawet przechmielone, ale już czytałem, że po jakimś czasie się ułoży.
    Moje pytanie brzmi następująco... czy jest to wada, czy gdzieś popełniłem jakiś błąd.

    Służę recepturą:

    Pale Ale - 5kg
    Crystal - 0,5 kg
    Monachijski - 0,35 kg
    Carapils - 0,35 kg

    30 min:
    Chinook - 30 g
    Cascade - 50 g
    Amarillo - 10 g

    15 min:
    Cascade - 40 g
    Amarillo - 50 g

    Czas gotowania: 70 min
    Zacieranie w 68 stopniach przez godzine, próba jodowa negatywna (brązowa, nie granatowa )

    Pozdrawiam
  • jerzdna
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.07
    • 240

    #2
    Ułoży się Moja warka nr 2 APA też była drożdżowa na początku przez pierwsze 2-3 tyg po rozlewie.Później już mniej Goryczka też powinna złagodzić. U mnie była za niska

    Comment

    • sleepwalker
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 3

      #3
      Dzięki za szybką odpowiedź
      Moje jest ewidentnie przechmielone, jeszcze głupi wrzuciłem 100g Cascade'a na cichą, a samo piwo byłoby do wypicia gdyby nie ten drożdżowy posmak.
      Pozostało czekać

      Comment

      • Areh
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.12
        • 120

        #4
        Chmiel na cichej ma wpływ na aromat, nie na goryczkę.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X