Witam
Mam na imię Piotrek i jestem w dziedzinie warzenia – mega junior.
Oczywiście mam za sobą (chyba się uda) jedną Warkę – obecnie od 27 kwietnia zlane na cichą i prawdopodobnie w sobotę będę butelkował (pomiar BLG w środę 6 maja = 2,5)
Pora więc uwarzyć coś drugiego.
I teraz proszę Was o info czy coś z tego będzie ?
Osobiście lubię (z koncerniaków) piwa gorzkie. Ale piłem kilka piw z własnego wyrobu (kolegi) i muszę przyznać, że wszystkie były super. Tak więc co wyjdzie z moich Warek – to chyba wypiję ze smakiem. Dlatego nie zależy mi na gorzkości.
Skład:
• Pilzneński 2,5 – 5 EBL Strzegom – 1 kg
• Aroma 100 EBL Castle – 1 kg
• Pszeniczny Monachijski 15 EBL Castle – 3 kg
Zacieranie w 18l wody:
• 55'C - 10 min
• 63'C - 20 min
• 72’C – 25 min.
• 78’C – 5 min – mash out
Wysładzanie:
• ok. 15l wody temp 78'C
Gotowanie 75'
• 0' - MAGNUM – 20g
• 30’ – MAGNUM – 30g
• 60' - SAAZ CZ2013 – 30g
• 70' - SAAZ CZ2013 – 20g
Zadane drożdży: Danstar Nottingham – Ale Yeast
Zastanawiałem się również czy dodać np. skórkę cytryny, pomarańczy – ale nie wiem jak (czy musi być suszona czy może być świeżo obrana) i kiedy (podczas czy pod koniec gotowania) to zrobić ?
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie cenne uwagi i sugestie.
Mam na imię Piotrek i jestem w dziedzinie warzenia – mega junior.
Oczywiście mam za sobą (chyba się uda) jedną Warkę – obecnie od 27 kwietnia zlane na cichą i prawdopodobnie w sobotę będę butelkował (pomiar BLG w środę 6 maja = 2,5)
Pora więc uwarzyć coś drugiego.
I teraz proszę Was o info czy coś z tego będzie ?
Osobiście lubię (z koncerniaków) piwa gorzkie. Ale piłem kilka piw z własnego wyrobu (kolegi) i muszę przyznać, że wszystkie były super. Tak więc co wyjdzie z moich Warek – to chyba wypiję ze smakiem. Dlatego nie zależy mi na gorzkości.
Skład:
• Pilzneński 2,5 – 5 EBL Strzegom – 1 kg
• Aroma 100 EBL Castle – 1 kg
• Pszeniczny Monachijski 15 EBL Castle – 3 kg
Zacieranie w 18l wody:
• 55'C - 10 min
• 63'C - 20 min
• 72’C – 25 min.
• 78’C – 5 min – mash out
Wysładzanie:
• ok. 15l wody temp 78'C
Gotowanie 75'
• 0' - MAGNUM – 20g
• 30’ – MAGNUM – 30g
• 60' - SAAZ CZ2013 – 30g
• 70' - SAAZ CZ2013 – 20g
Zadane drożdży: Danstar Nottingham – Ale Yeast
Zastanawiałem się również czy dodać np. skórkę cytryny, pomarańczy – ale nie wiem jak (czy musi być suszona czy może być świeżo obrana) i kiedy (podczas czy pod koniec gotowania) to zrobić ?
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie cenne uwagi i sugestie.
Comment