Druga warka - czy wyjdzie coś dobrego do picia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • opk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 10

    Druga warka - czy wyjdzie coś dobrego do picia

    Witam
    Mam na imię Piotrek i jestem w dziedzinie warzenia – mega junior.

    Oczywiście mam za sobą (chyba się uda) jedną Warkę – obecnie od 27 kwietnia zlane na cichą i prawdopodobnie w sobotę będę butelkował (pomiar BLG w środę 6 maja = 2,5)

    Pora więc uwarzyć coś drugiego.

    I teraz proszę Was o info czy coś z tego będzie ?

    Osobiście lubię (z koncerniaków) piwa gorzkie. Ale piłem kilka piw z własnego wyrobu (kolegi) i muszę przyznać, że wszystkie były super. Tak więc co wyjdzie z moich Warek – to chyba wypiję ze smakiem. Dlatego nie zależy mi na gorzkości.

    Skład:
    • Pilzneński 2,5 – 5 EBL Strzegom – 1 kg
    • Aroma 100 EBL Castle – 1 kg
    • Pszeniczny Monachijski 15 EBL Castle – 3 kg

    Zacieranie w 18l wody:
    • 55'C - 10 min
    • 63'C - 20 min
    • 72’C – 25 min.
    • 78’C – 5 min – mash out

    Wysładzanie:
    • ok. 15l wody temp 78'C

    Gotowanie 75'
    • 0' - MAGNUM – 20g
    • 30’ – MAGNUM – 30g
    • 60' - SAAZ CZ2013 – 30g
    • 70' - SAAZ CZ2013 – 20g

    Zadane drożdży: Danstar Nottingham – Ale Yeast


    Zastanawiałem się również czy dodać np. skórkę cytryny, pomarańczy – ale nie wiem jak (czy musi być suszona czy może być świeżo obrana) i kiedy (podczas czy pod koniec gotowania) to zrobić ?

    Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie cenne uwagi i sugestie.
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

    #2
    Z tego co widać kolega chce uwarzyć coś na kształt ciemnej pszenicy. Nie stosowałem nigdy słodu "Pszeniczny Monachijski 15 EBL Castle" i nie wiem czy można go stosować jako zamiennik ze zwykłym pszenicznym. Sadząc z opisu może stanowić do 30% zasypu (w Twoim przypadku jest to 60%), po drugie Aroma 100 EBL Castle aż 1kg na taki zasyp wydaje się stanowczo za dużo. Ograniczył bym się do 0.5kg max.

    Przy 1.5kg słodu z łuska i aż 3 kg pszenicznego mogą być lekkie problemy z filtracja więc wysładzanie wodą 78-80'C jak najbardziej. (filtrator z oplotu u mnie dał radę z podobnymi proporcjami.) Celował bym w BLG 13 bo więcej to dla pszenicznych nie bardzo, w końcu ma być lekkie.

    Największym mankamentem dla mnie jest chmielenie. Przy 50g Magnum wyjdzie Ci pewnie około 70 IBU a to kompletnie nie pasuje do piwa pszenicznego. Daj max 10g Magnuma na początek lub wykorzystaj tylko 50g Saaz który posiadasz (20g 5min/15g 60 min/15g 70min)

    No i na koniec drożdże Jeżeli ma byc piwo pszeniczne użył bym drożdży specjalnych do tego gatunku dużo znajdziesz w sklepie. Ja proponuje Safbrew WB-06

    Tyle z mojej strony niech wypowiedzą sie bardziej doświadczeni koledzy ja dopiero 10 warek za sobą
    Last edited by pharun88; 2015-05-08, 16:39.

    Comment

    • opk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 10

      #3
      Witam
      Dzięki za cenne informacje. W takim razie w przekładam warzenie (miało być w niedzielę) - trzeba zamówić chociażby drożdże.

      Jakby ktoś coś jeszcze dodał - to proszę o rady.

      Pozdrawiam

      Comment

      • pharun88
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2015.01
        • 128

        #4
        Jak już będziesz zamawiał to dokupił bym też do tego jeszcze kilogram słodu pilzneńskiego. Łatwiej się to będzie wysładzać. Przy standardowym pszeniczniaku ilość słodów pszenicznego i pilzneńskiego jest podobna z lekka przewaga pszenicznego. Z 5.5kg słodów powinno wyjść Ci dużo dobrego piwka. Pszenica na ciepłe dni jest idealna tym bardziej z własnej produkcji.
        Last edited by pharun88; 2015-05-09, 22:39.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Na początek napisz, co chcesz otrzymać. Trudno zgadnąć, czy to co wyjdzie będzie zgodne z pomysłem, skoro nie wiadomo, jaki to pomysł.

          Procentów w zasypie nie ma się co niewolniczo trzymać, nie chodzi o barwę, tylko enzymy. Przy tak dużym udziale słodu 15 EBC trzeba wydłużyć czasy zacierania, żeby osiągnąć dobrą wydajność.

          Tak w ogóle na początek rób proste pale ale, a nie żadne wynalazki, bo sam nie wiesz, co powinno z tego wyjść. Trudno to nawet z czymś porównać, więc o jakich sensownych wnioskach na przyszłość raczej nie ma mowy.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X