Po około 24h fermentacji burzliwej, ustała całkowicie. Piwo ZIMOWE zakupione w BROWAMATO... na starcie 16blg po dwóch dniach 6blg. Drożdże Safbrew T-58.
Co poszło nie tak że nie fermentuje?
Powiem tak, odfermentowało prawie do 1/3, więc można przelać na cichą-jeśli chcesz, na spokojnie, albo zostawić na parę dni-podejrzewam, że fermentacja trwa nadal-i się nie przejmować.
Ostatnio też robie piwa na T-58 i są baaardzo szybkie ale dla świętego spokoju nie śpesz się za bardzo z przelewaniem na cichą, bo powinny jeszcze trochę zejść. Mi w blondzie zeszły z 18 do 4.
Na cichą - jasna sprawa, ale w butle? Generalnie to z tym się nie ma co spieszyć, nie chodzi już o samą fermentację sensu stricte, ale o takie niuanse jak redukcja aldehydu, lepsza klarowność czy generalne "ułożenie" się smaków - wydaje mi się, że dla dowolnego piwa dwa tygodnie to takie rozsądne minimum
Ostatnia zmiana dokonana przez GreenFox; 2015-05-11, 18:11.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GreenFox
Na cichą - jasna sprawa, ale w butle? Generalnie to z tym się nie ma co spieszyć, nie chodzi już o samą fermentację sensu stricte, ale o takie niuanse jak redukcja aldehydu, lepsza klarowność czy generalne "ułożenie" się smaków - wydaje mi się, że dla dowolnego piwa dwa tygodnie to takie rozsądne minimum
Lekko sprostuję, chodziło mi o 7burzliwej i 3cichej ale nadal się uczę. Wnioskuję że lepiej tydzień cichej a jeszcze lepiej dwa tygodnie dla piwka tak? Zawsze zostawiłem na trzy dni bo miałem obawy że czym dłużej tym gorzej. Wracając do tematu 24h burzliwej to spanikowałem bo trzy tygodnie temu gotowałem stouta (siódma warka) z brew kita dosładzajądz syropem ciemnym i wzbogaciłem kilkoma gramkami chmielu w granulacie, drożdże- nie pamiętam (wychaczyłem na BROWAM. .. niebieskie Safl. .. dla stouta) A więc, po 24h burzliwej całkowicie ustało. Po siedmiu dniach chcąc zlać na cichą, po otwarciu pokrywy zero piany (cisza) i straszny kwaśny smrodek. Blg spadło z 12 do 6 a w smaku kwas. Z tąd moja obawa i niepokój.
Nie musisz się obawiać - tzn. nie musisz się obawiać długiego przechowywania, ale na Twoim miejscu jak najbardziej zainteresowałbym się tematem sterylności w browarze Tydzień w jednym fermentorze nie ma prawa spowodować zakażenia (przy zachowaniu właściwych środków ostrożności), więc to nie jest problem zbyt długiego przechowywania, ale niestety czystości. Jeżeli piwo nie jest zakażone to i miesiąc w fermentorze nie zaszkodzi mu jakoś bardzo.
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
Aktualnie na burzliwej mam Bittera 9BLG zacieranego przy 68 stopniach, jest to dopiero moja 5 warka i przy niej postanowiliśmy skorzystać z chłodziarki, aby utrzymać stałą temperature 14 stopni. Mam pytanie czy to normalne (drożdże US-05) że po 7 dniach mam dopiero 6blg,...
Comment