Przygotowanie "herbaty chmielowej"

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lajek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 11

Przygotowanie "herbaty chmielowej"

Planuję dodać do brew-kitu trochę chmielu aby podnieść goryczkę i aromat i chcę to zrobić przygotowując herbatkę chmielową.
    Mam do tego kupione po 30g Equinox i Southern Cross i jak rozumiem aby alfa kwasy się zizomeryzowały, gotuję chmiel w około 3l wody i potem dodaję do rozpuszczonego ekstraktu z puszki.
    Pytanie jaka jest wydajność izomeryzacji w 0% roztworze (więc jak długo gotować) i czy sypać od razu wszystko czy np połowę i potem połowę na cichą? Chciałbym aromat poprawić więc na pewno dodam na cichą tylko kwestia ile.
    Pozdrawiam, Pablo
  • p0p0
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.07
    • 35

Ja bym gotował z ekstraktem prze 1h na goryczkę.

Na zimno im więcej, tym lepiej. Ostatnio sypałem 50g citry i było średnio.

Comment

Related Topics

Collapse

• woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 16:18
    • Charlie44
      Pierwsze zlewanie na cichą.
      Charlie44
      Cześć wszystkim,

Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
      2018-10-22, 11:08
    • fligiert
      Drożdże na cichą?
      fligiert
      Witam
      Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
      Pozdrawiam

Sent from my...
      2019-06-24, 18:34
    • kaczka116
      ReCraft, [Za Miastem] Cicha Noc
      kaczka116
      Piwo gotowe do oceny
      2020-02-08, 08:32
    • m2200
      Płatki dębowe na cichą.
      m2200
      Cześć,

uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
      2019-08-22, 17:29
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...