Przygotowanie "herbaty chmielowej"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lajek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 11

    Przygotowanie "herbaty chmielowej"

    Planuję dodać do brew-kitu trochę chmielu aby podnieść goryczkę i aromat i chcę to zrobić przygotowując herbatkę chmielową.
    Mam do tego kupione po 30g Equinox i Southern Cross i jak rozumiem aby alfa kwasy się zizomeryzowały, gotuję chmiel w około 3l wody i potem dodaję do rozpuszczonego ekstraktu z puszki.
    Pytanie jaka jest wydajność izomeryzacji w 0% roztworze (więc jak długo gotować) i czy sypać od razu wszystko czy np połowę i potem połowę na cichą? Chciałbym aromat poprawić więc na pewno dodam na cichą tylko kwestia ile.
    Pozdrawiam, Pablo
  • p0p0
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.07
    • 35

    #2
    Ja bym gotował z ekstraktem prze 1h na goryczkę.

    Na zimno im więcej, tym lepiej. Ostatnio sypałem 50g citry i było średnio.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X