Witbier z coopersa?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • uruk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 3

    Witbier z coopersa?

    Dobry wieczór

    Chciałbym zrobić druga warkę, pierwsza była od Coopers (IPA + cascade).
    Tak się rozochociłem więc chciałbym w piątek zrobić coś nowego ale jeszcze bez zacierania.

    Chcę z Coopers'a typu wheat beer zrobić takiego witbiera.
    Potrzebuję porady czy wystarczy dodać kolendrę i curacao, jeżeli tak to w jakiej ilości co by nie przesadzić.

    Czy ktoś to robił?
    Czy to się w ogóle uda?
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

    #2
    Generalnie klasyczny witbier powinien mieć w zasypie niesłodowaną pszenice albo płatki pszeniczne które dają specyficzny smak, którego raczej nie osiągniesz z ekstraktów.
    Ale możesz spróbować zrobić coś podobnego
    Musisz użyć odpowiednich drożdży ( ja użyłem gozdawa classic belgian witbier i wyszło ok, ale ludzie polecają też brewferm blanche)
    Ja do swojego wita dałem 15g kolendry zmielonej w młynku. I wydaję mi się to ździebko za dużo teraz bym dał 10g
    20g curacao
    i 2 skórki świeżo obranej cytryny i pomarańczy
    wszystko na ostatnie 5 min gotowania

    Comment

    • uruk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.05
      • 3

      #3
      Dzięki.

      Wiem, że to raczej taka wariacja na temat witbira niźli prawdziwy ale co tam.
      Domówiłem drożdże i pomyślę o tych skórkach.

      Comment

      • esesinho
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 22

        #4
        Tylko pamiętaj obieraj samą skórkę bez tej białej części. Może ona wnosić nieprzyjemny gorzki posmak

        Comment

        • uruk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.05
          • 3

          #5
          A płatki też dodawałeś?

          Comment

          • esesinho
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 22

            #6
            Zasyp wyglądał tak
            3kg Pilzneńskiego
            2.5kg Pszenicy niesłodowanej
            250g płatków owsianych (a w zasadzie wsypałem resztki z paczki)

            Ale po co Ci płatki przy ekstraktach ?

            Comment

            Przetwarzanie...
            X