Witbier z coopersa?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • uruk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 3

    #1

    Witbier z coopersa?

    Dobry wieczór

    Chciałbym zrobić druga warkę, pierwsza była od Coopers (IPA + cascade).
    Tak się rozochociłem więc chciałbym w piątek zrobić coś nowego ale jeszcze bez zacierania.

    Chcę z Coopers'a typu wheat beer zrobić takiego witbiera.
    Potrzebuję porady czy wystarczy dodać kolendrę i curacao, jeżeli tak to w jakiej ilości co by nie przesadzić.

    Czy ktoś to robił?
    Czy to się w ogóle uda?
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

    #2
    Generalnie klasyczny witbier powinien mieć w zasypie niesłodowaną pszenice albo płatki pszeniczne które dają specyficzny smak, którego raczej nie osiągniesz z ekstraktów.
    Ale możesz spróbować zrobić coś podobnego
    Musisz użyć odpowiednich drożdży ( ja użyłem gozdawa classic belgian witbier i wyszło ok, ale ludzie polecają też brewferm blanche)
    Ja do swojego wita dałem 15g kolendry zmielonej w młynku. I wydaję mi się to ździebko za dużo teraz bym dał 10g
    20g curacao
    i 2 skórki świeżo obranej cytryny i pomarańczy
    wszystko na ostatnie 5 min gotowania

    Comment

    • uruk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.05
      • 3

      #3
      Dzięki.

      Wiem, że to raczej taka wariacja na temat witbira niźli prawdziwy ale co tam.
      Domówiłem drożdże i pomyślę o tych skórkach.

      Comment

      • esesinho
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 22

        #4
        Tylko pamiętaj obieraj samą skórkę bez tej białej części. Może ona wnosić nieprzyjemny gorzki posmak

        Comment

        • uruk
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.05
          • 3

          #5
          A płatki też dodawałeś?

          Comment

          • esesinho
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 22

            #6
            Zasyp wyglądał tak
            3kg Pilzneńskiego
            2.5kg Pszenicy niesłodowanej
            250g płatków owsianych (a w zasadzie wsypałem resztki z paczki)

            Ale po co Ci płatki przy ekstraktach ?

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • e-prezes
              Osjann, Witbier
              e-prezes
              Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
              Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
              2025-03-22, 17:47
            • Kamil97
              Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
              Kamil97
              Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
              W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
              2023-04-05, 17:59
            • Javox
              Brew By Numbers, 07 Witbier (Orange & Vanilla)
              Javox
              Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%

              Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
              Lacing - sporo.
              Gaz - średni.
              Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
              Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
              Smak - podobnie jak...
              2021-03-13, 20:16
            • telek
              Pinta, Pinta Classics Witbier
              telek
              Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
              12,0`Blg
              5,0% alkoholu...
              2022-07-09, 22:51
            • chmielakikrasnystaw
              2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
              chmielakikrasnystaw
              KONSUMENCKI KONKURS PIW
              48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
              Piwa zgłoszone do Konkursu

              Piwa dolnej fermentacji:
              Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
              1. Birell Lager...
              2018-08-09, 13:21
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...