Rozlew piwa IPA.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal2191
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 14

    Rozlew piwa IPA.

    Witam 2 tygodnie temu nastawiłem IPA z brewkitu, fermentacja przeszła ładnie czyli pianka bulkanie teraz piana opadła nastomiast piwko dalej bulka po 2 tyg. Cukromierz wskazuje 3 blg. i zastanawiam się czy rozlać piwko już do butelek? Czy jeszcze zostawić na około tydzień?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Jeśli jest 3 blg i już nie spada to rozlewaj. Ile blg było na początku fermentacji?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • michal2191
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.04
      • 14

      #3
      Cos lekko ponad 10. Jeszcze jutro sprawdzę ile jest. przy 2 tygodniowej fermentacji jest duża szansa na tzw. granaty?

      Comment

      • michal2191
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.04
        • 14

        #4
        Jednak jest około 2-2.5 blg.

        Comment

        • Robler
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.05
          • 35

          #5
          No jeśli na początku było 10°blg to raczej nie jest IPA (dodałeś cukru lub innego źródła cukru). Sprawdź poziom cukru jeszcze raz za 3 dni (tylko zadbaj żeby temperatura badanej próbki miała 20°C)

          Comment

          • michal2191
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.04
            • 14

            #6
            Warzone jest na eksrakcie słodowym. Temp. w pokoju mam non stop 20-21 stopni na fermentorze jest 20.

            Comment

            • Robler
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.05
              • 35

              #7
              Temp. fermentacji od biedy może być choć w wiaderku masz pewnie z 24°C. Ogólnie kiedy się warzy z puchy trzeba zazwyczaj dołożyć jeszcze cukru albo ekstraktu (nie pamiętam dokładnie wytycznych stylu ale IPA zaczyna się coś od 15°blg) ty masz 10 więc nawet na Pale Ale się nie łapie. Pomiary wykonuj w 20°C (temp. badanej próbki) bo na takie temp. zazwyczaj są kalibrowane narzędzia pomiarowe

              Comment

              • michal2191
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.04
                • 14

                #8
                Pomiar w 20 stopniach daje około 2 blg

                Comment

                • michal2191
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.04
                  • 14

                  #9
                  Jakaś rada rozlewać czy nie? Może przelać na cichą fermentacje?

                  Comment

                  • Robler
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.05
                    • 35

                    #10
                    Ja bym poczekał jeszcze 2 dni dla pewności i butelkował w niedziele na twoim miejscu, a co do cichej to nie ma sensu przelewać jeśli nie masz zamiaru chmielić na zimno, bez sensu kombinowanie i narażanie piwa na zakażenie.

                    Comment

                    • michal2191
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2015.04
                      • 14

                      #11
                      Ok tak zrobię. Jeszcze pytanko dotyczące dodawania cukru, sypać poprostu do butelki z miarki czy rozpuścić w wodzie?

                      Comment

                      • Robler
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.05
                        • 35

                        #12
                        Osobiście zawsze robiłem syrop cukrowy. Jeśli masz 20 litrów to na twoim miejscu rozpuściłbym 80 g cukru w jakiś 200-300 ml wody, to wszystko zagotować wlać do wiadra z którego będziesz rozlewać potem dodać piwo i delikatnie zamieszać zdezynfekowaną chochlą lub czymś innym.

                        Comment

                        • artur_m
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.03
                          • 23

                          #13
                          A ja bym Cię namawiał na większą ilość cukru do refermentacji niż proponuje kolega Robler. Moja pierwsza warka właśnie była IPA z brewkitu wzbogacona 1 kg ekstraktu niechmielonego i ok. 400 g glukozy. Do refermentacji dałem coś ok. 3,3 g cukru na butelkę 0,5 l, pięknie syka przy otwarciu, ładna piana i według mnie jest ok.

                          Comment

                          • michal2191
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2015.04
                            • 14

                            #14
                            Czyli przelac z fermentora do innego czystego i tam dodac cukier? 3.3g na butelke to bedzie 132g cukru ktore mam dodac do tego piwka w czystym fermentorze? I pytanko czy moge raz przelać piwko do czystego fermentora a pozniej umyc ten w ktorym bylo piwko i potem tam znowu zlac bo wlasnie w tym mam kranik i nie wien czy nie zaszkoodzi takie przelewanie?

                            Comment

                            • Robler
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.05
                              • 35

                              #15
                              Ok, na początek rada na przyszłość, jeśli masz dwa wiadra (jedno z kranikiem, a drugie bez) to fermentacje lepiej przeprowadzić w tym bez kranika ponieważ ten jest potencjalnym źródłem zakażenia, obecnie posiadam 4 wiadra w tym jedno z kranikiem i stosuje je tylko do filtracji przy zacieraniu i rozlewu do butelek, a na następny sezon w ogóle planuje zakup jeszcze jednego wiadra z kranikiem, które przeznacze tylko i wyłącznie do rozlewu, a to które posiadam będe wykorzystywał tylko do filtracji, żeby zminimalizować ryzyko infekcji. Jeśli będziesz przelewał piwo bezpośrednio z wiadra, w którym prowadziłeś fermentacje burzliwą, piwo wyjdzie Ci bardzo mętne i w dodatku z dużą ilością osadu na dnie butelek, na Twoim miejscu zdezynfekował bym pożądnie wiadro bez kranika i zlał za pomocą wężyka (tez dobrze zdezynfekowanego) piwo znad drożdży (to bym zrobił już dzisiaj). Piwo w wiaderku potrzymaj jeszcze z 3-4 dni (albo tydzień jak nie masz wcseśniej czasu), żeby się troche sklarowało (w ogóle idealnie by było gdybyś znalazł jakieś cbłodniejsze miejsce ponieważ zintensyfikowało by to proces osiadania drożdży a na przyszłość efekty fermentacji w niższych temp. były by o wiele lepsze), nestępnie dopiero wtedy przelał bym do wiaderka z kranikiem i zrobił rozlew. Syrop cukrowy najlepiej jest dodać zanim się zleje piwo ponieważ potem podczasz przelewania równomierniej się rozprowadza w całej objętości piwa co pozwala uzyskać potem identyczne wysycenie w każdej butelce (taka sama ilość surowca do refermentacji w każdej butelce), co do ilości cukrundo refermentacji to nigdy nie dałem więcej niż 100 g na 20l piwa i piwo było zawsze nagazowane, zaufaj mi i nie przesadzaj z ilością cukru do refermentacji bo nie ma nic gorszego niż przegazowane piwo. Po rozlaniu do butelek daj mu przynajmniej 2 tygoniale na nagazowanie (a jeśli po tym czasie nie będzie nagazowane to nie panikuj bo o ile go nie zagotujesz to prędzej czy później na pewno się nagazuje). A tak na koniec to czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj bo tylko tak możesz zdobyć wiedzę, którą potem wykorzystasz w praktyce. Życze powodzenia i samych udanych warek.
                              Last edited by Robler; 2015-05-16, 09:43.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X