Rozlew piwa IPA.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal2191
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 14

    #16
    Dzięki wielkie za rade. Biorę się za mycie butelek. Piwko ogólnie wyszło dość klarowne ciemnobrązowe także chyba już jutro rozleje je do butelek.

    Comment

    • artur_m
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 23

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michal2191 Wyświetlenie odpowiedzi
      Czyli przelac z fermentora do innego czystego i tam dodac cukier? 3.3g na butelke to bedzie 132g cukru ktore mam dodac do tego piwka w czystym fermentorze? I pytanko czy moge raz przelać piwko do czystego fermentora a pozniej umyc ten w ktorym bylo piwko i potem tam znowu zlac bo wlasnie w tym mam kranik i nie wien czy nie zaszkoodzi takie przelewanie?
      Pierwsze i drugie piwo butelkowałem w taki sposób, że zlewałem je do butelek bezpośrednio z pojemnika w którym odbywała się fermentacja i później do każdej z osobna dosypywałem cukier na refermentację. Musiałem się szybko uwijać z kapslowaniem bo po kilku sekundach od dosypania cukru do butelki już z niej wychodziła piana, w tym, że w ostatnich butelkach już takiej reakcji na cukier nie było. Obecnie rozpuszczam cukier w wodzie i mieszam go z piwem w czystym fermentorze z kranikiem. Jest to wygodniejsze no i nie muszę się spieszyć z kapslami. Czytałem, aby po fermentacji unikać natleniania piwa, a ja mam na razie za małe doświadczenie w warzeniu bym mógł ci doradzić, czy takie przelewanie zaszkodzi w jakimś stopniu. Wydaje mi się, że jak to zrobisz delikatnie, to nie powinno zaszkodzić, ale powinien się wypowiedzieć ktoś bardziej doświadczony. Jeszcze jedno, dlaczego dałem 3,3 g na butelkę, ano dlatego, że mam taką akurat łyżeczkę. Piwo z tą ilością cukru wyszło nagazowane, butelek nie rozsadziło, kto co lubi. Przy IRA dawałem coś ok. 3 g i też jest nagazowane. Tak jak pisze Robler, ważne aby nie przegazować bo będą kłopoty.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X