Rozlew piwa IPA.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal2191
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 14

    #16
    Dzięki wielkie za rade. Biorę się za mycie butelek. Piwko ogólnie wyszło dość klarowne ciemnobrązowe także chyba już jutro rozleje je do butelek.

    Comment

    • artur_m
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 23

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michal2191
      Czyli przelac z fermentora do innego czystego i tam dodac cukier? 3.3g na butelke to bedzie 132g cukru ktore mam dodac do tego piwka w czystym fermentorze? I pytanko czy moge raz przelać piwko do czystego fermentora a pozniej umyc ten w ktorym bylo piwko i potem tam znowu zlac bo wlasnie w tym mam kranik i nie wien czy nie zaszkoodzi takie przelewanie?
      Pierwsze i drugie piwo butelkowałem w taki sposób, że zlewałem je do butelek bezpośrednio z pojemnika w którym odbywała się fermentacja i później do każdej z osobna dosypywałem cukier na refermentację. Musiałem się szybko uwijać z kapslowaniem bo po kilku sekundach od dosypania cukru do butelki już z niej wychodziła piana, w tym, że w ostatnich butelkach już takiej reakcji na cukier nie było. Obecnie rozpuszczam cukier w wodzie i mieszam go z piwem w czystym fermentorze z kranikiem. Jest to wygodniejsze no i nie muszę się spieszyć z kapslami. Czytałem, aby po fermentacji unikać natleniania piwa, a ja mam na razie za małe doświadczenie w warzeniu bym mógł ci doradzić, czy takie przelewanie zaszkodzi w jakimś stopniu. Wydaje mi się, że jak to zrobisz delikatnie, to nie powinno zaszkodzić, ale powinien się wypowiedzieć ktoś bardziej doświadczony. Jeszcze jedno, dlaczego dałem 3,3 g na butelkę, ano dlatego, że mam taką akurat łyżeczkę. Piwo z tą ilością cukru wyszło nagazowane, butelek nie rozsadziło, kto co lubi. Przy IRA dawałem coś ok. 3 g i też jest nagazowane. Tak jak pisze Robler, ważne aby nie przegazować bo będą kłopoty.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Nošovice 238, Pivovar Radegast
        dadek
        Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
        2023-11-09, 21:59
      • e-prezes
        Osjann, Hazy IPA
        e-prezes
        Tak jak tu pisałem miesiąc temu była promocja nowych piw browaru Osjann i w tym tego. W dniu premiery smakowało tak wybornie, że wypiłem 3. Teraz wiem dlaczego...

        Kolega Gisou upierał się, że to APA bardziej niż IPA, ale w każdym bądź razie jest to wersja "session". Na...
        2025-04-07, 16:00
      • dadek
        Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
        dadek
        Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
        2025-01-10, 01:48
      • heckler
        Praha-Nové Město, Na Florenci 2139, Minipivovar Fuze
        heckler
        Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.

        Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo
        ...
        2025-01-03, 12:51
      • dadek
        Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
        dadek
        Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
        2024-11-19, 05:20
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...